Protest pentru destabilizarea financiară. Însoțitorii persoanelor cu handicap au ieșit în stradă

0
308

Protest pentru ziua de mâine. Intenția Guvernului de a lăsa persoanele cu dizabilități și aparținătorii acestora la mâna administrațiilor locale a creat nemulțumiri totale. Zeci de persoane afectate de această măsură au ieșit, vineri, în stradă în fața Primăriei Petroșani.

Cu mic, cu mare pentru a-și cere drepturile

 

Primăriile nu pot să susțină uneori nici măcar cele 10 procente ce le revin în actuala formă de plată a indemnizațiilor de handicap și ale însoțitorilor persoanelor cu handicap.

”Nu au bani. S-or terminat. Sunt la fundul sacului și atunci ce spun?! Aruncăm acum pisica. A, i-o dăm în contribuția primăriei, primăria să se descurce. Cum au făcut și cu școlile, cum au făcut și cu spitalele, cum au făcut și cu multe altele. Deci nu bugetul, bugetul e consolidat e al nostru, mărim eu știu pensii speciale, mărim fondul la partide după cum am văzut din declarațiile care sunt pe alte televiziuni. Și noi o să ne războim cu domn primar, cu toate că poate domn primar are bunăvoință, dar n-are de unde”, a declarat  Attila Paul Ilieș,  tatăl unui copil cu Sindrom Down.

Bărbatul dă exemplu Primăria Aninoasa, care aproape a intrat în faliment în urmă cu câțiva ani.

O altă mamă susține și ea că primăriile nu-și pot permite aceste cheltuieli.

”Contestăm bugetul de stat pe 2019 în care ei au spus ca toate salariile și tot ce ține de asistența socială să revină pe plan local. Pe plan local cred că nicio primărie nu-și poate permite să plătească atâția asistați personali. Și automat neavând bani, noi din ce trăim?”, se întreabă Lucreția Mariana Pop.

Nemulțumiții spun că se simt egali cu zero.

”Sunt mama unui băiețel cu sindrom down. Sunt aici pentru că mă doare sufletul să văd că copiii noștri sunt egali cu zero. Din toate bugetele, bugetul la dizabilitate este zero. Suntem triști, dezamăgiți, speriați, nu știm ce va fi pentru că e o situație care se repetă. Au mai fost situații în care am fost la mila primăriilor. Sunt primării care chiar nu au, nu sunt venituri. Sunt oameni care din asta reușesc să hrănească copiii nu să mai vorbim de alte terapii și de alte nevoi care sunt”, declară Lucia Botici.

 Femeia primește 1300 de lei pentru că-și îngrijește firul bolnav

”Un salariu de asistent personal care depinde de vechime. Eu am vechime mare. am 1300, atât. Ăștia sunt toți banii. Cu ei trebuie să trăim. Cine nu are soț, nu are mamă, nu are niciun ajutor, ăia sunt toți banii cu care trebuie să ia medicamente, să mergi cu el la logopedie, chineto care costă bani mulți în cazul în care găsești acești specialiști care nu există în ziua de astăzi”, explică femeia.

Oamenii au fost chiar și la discuții cu ministrul de Finanțe. Spun însă că au obținut doar promisiuni. Dacă bugetul de stat va fi aprobat în varianta în care drepturile persoanelor cu handicap revin în totalitate la primării, oamenii spun că vor continua acțiunile de contestare a măsurii.

La Petroșani spre exemplu, primăria ar avea nevoie anual de 70 de miliarde de lei vechi pentru a susține aceste drepturi. Bugetul local nu ar putea susține în totalitate aceste cheltuieli.