Procurorii DNA Alba s-au întors la Mintia după documente. Cercetările continuă şi pe alte activităţi

0
1265

Activitatea de la Termocentrala Mintia nu a scăpat de verificările procurorilor de la Direcţia Naţională Anticorupţie. Fapte mai vechi a căror cercetare a început în perioada 2014-2015 continuă să facă obiectul unor verificări ale DNA. Documentele ridicate, zilele trecute, de la Mintia nu au legătură cu dosarul în care au avut loc şi descinderi la Complexul Energetic Hunedoara. Faptele sunt de pe mandatul ministrului Constantin Niţă.

Metoda clasică de sifonare a banului: reparaţii doar pe hârtie

Procurorii de la DNA Alba au solicitat, zilele trecute, documente din arhiva Termocentralei Mintia legate de o serie de activităţi care fac obiectul unor verificări de natură penală.

Maşinile de încărcat cărbune din termocentrală ar fi avut nevoie, în perioada 2014-2015, de o serie de reparaţii. Pentru ca treaba să fie finalizată au fost chemaţi – prin documente – specialişti de la o societate din Satu Mare şi Bucureşti, parteneri vechi ai Complexului Energetic Hunedoara. Plata serviciilor a fost efectuată cu celeritate, însă există informaţii – pe care de altfel le cercetează şi cei de la DNA – că activitatea s-ar putea să fi fost una fictivă.

Maşinile de încărcare din staţia de încărcare-descărcare a Termocentralei Mintia se mai şi strică, spun specialiştii. Aşa a fost posibil ca cei de la Mintia “să o pună de-o afacere” care acum face obiectul cercetărilor DNA. Scenariul nu ar fi fost perfect, fiindcă în aceeaşi perioadă în care o firmă din Bucureşti era contractată “ca servicii de reparaţii”, o echipă de la Mintia efectua aceeaşi operaţiune. Cu alte cuvinte, angajaţii de la Mintia aveau – pentru acea perioadă – autorizaţie de lucru fix la obiectivul amintit, maşini de încărcare.

Surse din rândurile specialiştilor spun că piesele au fost comandate de la o firmă din Satu Mare.

Doi dintre angajaţii de la Mintia, care ar fi şi fost la audieri, sunt cei care şi-au asumat prin semnătură lucrările cu pricina.

Totul se întâmpla în mandatul ministrului Constantin Niţă.

Ramona Roşulescu