Primăria Petroșani a pierdut procesul cu Romsilva pentru terenul necesar construcției domeniului schiabil

0
471

Primăria Petroșani a pierdut procesul cu Romsilva pentru suprafața de teren necesară construirii domeniului schiabil. Dosarul, ajuns la rejudecare, are o soluție nefavorabilă pentru administrația locală.

Curtea de Apel Alba Iulia a respins, joi, cererea Primăriei Petroșani de obligare a celor de la Romsilva să le dea gratuit peste 40 de hectare de teren.

Conform sentinței, Primăria Petroșani a renunțat la solicitarea de anulare a adresei nr. 23547/VS/10.05.2012. Ca urmare, Curtea de Apel Alba Iulia a respins ca nefondată acţiunea în contencios administrativ formulată de municipalitatea petroșăneană împotriva Romsilva.

Mai mult, Primăria Petroșani trebuie să achite Romsilva cheltuieli de judecată în valoare de 1.255 lei.

Sentința Curții de Apel Alba Iulia nu este definitivă. Primăria Petroșani are drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare.

La Curtea de Apel Alba Iulia s-a rejudecat, pe fond, procesul dintre Primăria Petrilanu și Romsilva. Asta după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus, anul trecut, întoarcerea dosarului la Alba.

 Procesul dintre cele două părți a fost deschis încă din 2012, și ajuns în faza rejudecării.

Curtea de Apel Alba Iulia le-a dat posibilitatea celor două părți să se înțeleagă pe cale amiabilă. Negocierile însă au eșuat.

Procesul vizează 43 de hectare de care administrația locală are nevoie pentru construcția unei noi instalații de transport pe cablu în masivul Parâng.

Primarul din Petroșani, Tiberiu Iacob-Ridzi, susține că terenul ar trebui dat gratis municipalității. Motivarea este dată de faptul că terenul este necesar pentru o investiție într-o stațiune de interes național.

Cei de la Romsilva contestă terenul solicitat de municipalitatea din Petroşani, considerând că, pe unele suprafeţe se vor amenaja doar pârtiile de legătură.

Expertiza din dosar trebuia să stabilească exact suprafaţa totală care trebuie scoasă din fondul forestier, cât şi suprafaţa efectivă afectată de instalţii.

Administraţia publică locală a obţinut două decizii favorabile în procesul intentat ROMSILVA . Anul trecut însă, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a răsturnat tot eşafodajul când a decis admiterea recursului celor de la Romsilva împotriva sentinţei nr. 396 din 29 noiembrie 2012 a Curţii de Apel Alba Iulia.

Domeniul schiabil din Parâng e realizat doar în proporție de 20 la sută. Investiția este estimată la peste 70 milioane de euro. Proiectul a fost început înainte de a fi reglementată situația juridică a terenurilor pe care urma să se ridice domeniul schiabil.

Mihaela MIHAI