Președintele PSD, Liviu Dragnea, acuzat de constituirea unui grup infracțional organizat

0
224

Procurorii DNA au anunțat, luni, că președintele PSD, Liviu Dragnea, este urmărit penal pentru constituirea unui grup infracțional organizat. Dragnea mai este acuzat și de două infracțiuni de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete și  două infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase pentru sine sau pentru altul.  Acuzațiile datează de pe vremea când era președinte al CJ Teleorman și vizează un proiect pe fonduri europene. În același dosar mai sunt cercetați Marian Fișcuci, un apropiat al lui Liviu Dragnea, acționarul din acte al Tel Drum SA, Petre Pitiș – fost consilier în cadrul CJ Teleorman, Floarea Neda- reprezentant al Tel Drum, Florian Ion, Mugur Bățăuș, Victor Piperea Daniel Neagoe, Marin Predescu.

Procurorii anticorupție susțin că dosarul a fost constituit pe baza unei sesizări a OLAF (Oficiul european antifraudă) transmise la data de 30 septembrie 2016, privind suspiciunea săvârșirii mai multor infracțiuni, între care obținerea nelegală, pe bază de documente false, a unor finanțări din fonduri europene, pentru lucrări de reabilitare de drumuri județene. La mijloc este Tel Drum, companie ce a fost în subordinea CJ Teleorman și vândută pentru a intra în cercul de influență al actualului președinte PSD. Tel Drum a obținut nenumărate contracte de la CJ, pe bani publici sau europeni, beneficiind de influența lui Liviu Dragnea și informații din interiorul CJ Teleorman.

Actualul președinte al PSD este, potrivit procurorilor anticorupție, cel care a inițiat grupul infracțional organizat ”care acționează și în prezent și din care au făcut și fac parte funcționari ai instituțiilor din administrația publică și persoane din mediul de afaceri”.

Grupul infracțional a fost inițiat în anul 2001 și are ca principal scop obținerea, în mod fraudulos, a unor sume importante din contractele finanțate din fonduri publice (naționale și europene), prin comiterea unor infracțiuni de abuz în serviciu, de fraudare a fondurilor europene, de evaziune fiscală, spălarea banilor și folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.

Conform DNA, grupul infracțional organizat a fost constituit inițial de Liviu Dragnea -președintele Consiliului Județean Teleorman, Marian Fișcuci – apropiat al lui Liviu Nicolae Dragnea și persoană care a devenit scriptic acționar majoritar al Tel Drum SA și care a acționat și ca un interpus al lui Liviu Nicolae Dragnea în administrarea societății comerciale- Bățăuș  Mugur  și Victor Piperea, funcționari în cadrul Consiliului Județean Teleorman. Aceștia au participat inițial la privatizarea Tel Drum SA iar ulterior s-au ocupat de proiectele finanțate din fonduri publice și asigurarea cadrului necesar câștigării acestor proiecte de către Tel Drum SA.

Din grup a mai făcut parte și  Neda Florea, la momentul inițial persoană cu funcție de conducere în Tel Drum SA care a facilitat privatizarea societății, iar ulterior acționar, director și director adjunct al societății Tel Drum SA. Florea s-a ocupat  de administrarea societății și a asigurat participarea societății în comiterea infracțiunilor în scopul săvârșirii cărora a fost constituit grupul.
DNA susține că activitatea de pregătire și modul de acțiune al grupului organizat s-a făcut în etape.

PSD a primit donații din partea membrilor grupului infracțional organizat și ale societăților controlate de aceștia