Președintele PSD Hunedoara: Indiferent de rezultat, eu nu am nicio problemă

0
358

Procesul dintre deputatul Laurențiu Nistor – președinte al PSD Hunedoara – și Agenția Națională de Integritate va avea un final la sfârșitul acestei luni. Dosarul, aflat pe rol din 2015, a ajuns la Înalta Curte de Casație și Justiție. Aici se judecă atât recursul lui Nistor cât și cel al ANI. Președintele PSD Hunedoara a fost trimis în judecată pentru că în mandatul 2008-2012 și-a angajat fiica la cabinetul parlamentar.

Termen pe 22 octombrie

În luna iunie a acestui an Înalta Curte de Casație și Justiție a admis în principiu recursul formulat de Laurențiu Nistor. La fel a făcut și cu cel al ANI. Cele două părți contestă sentința Curții de Apel Alba Iulia. Instanța a decis anularea raportului prin care Laurențiu Nistor a fost găsit în conflict de interese. Prin aceeași sentință a respins excepția prescrierii dreptului de întocmire a raportului de evaluare de către Agenția Națională de Integritate

Luni, Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit pronunțarea în acest dosar pentru 22 octombrie.

Nu va avea probleme indiferent de sentința Înaltei Curți

Laurențiu Nistor a declarat, marți, pentru Gazeta de Dimineață, că indiferent de sentință, el nu va avea probleme.

”Indiferent cum va fi decizia, eu nu voi avea nicio problemă. Este și lege care zice că până în 2013 nu se considera conflict de interese fiindcă statutul senatorilor și deputaților nu prevedea nimic în acest sens”, a declarat Laurențiu Nistor.

Deputatul, care este și președinte al PSD Hunedoara, a explicat de ce a contestat sentința. Asta deși la Curtea de Apel Alba Iulia a avut câștig de cauză.

”Am contestat termenul de prescriere, care deja era depășit. Practic nu mai avea rost să mai contest, dar asta este. De aia am și câștigat la Alba. Dar știam că face ANI recurs și am declarat și eu recurs. Prescrierea a fost și din punct de vedere penal. Din punct de vedere penal era 5 ani și din punct de vedere administrativ trei ani”, a mai spus Nistor.

Nistor și-a angajat fiica la cabinetul parlamentar. La fel a făcut și cu ginerele

Deputatul hunedorean Laurențiu Nistor a obținut, în martie anul trecut și în prima instanță, anularea raportului prin care ANI a spus că a fost  în conflict de interese administrativ.

Prin aceeași soluție, magistratul a respins excepția prescrierii dreptului de întocmire a raportului de evaluare de către Agenția Națională de Integritate.

Președintele PSD Hunedoara, deputatul Laurențiu Nistor, a fost găsit de Agenția Națională de Integritate în conflict de interese în toamna lui 2015.

Potrivit ANI, în mandatul 2008-2012, deputatul hunedorean și-a angajat fiica la biroul parlamentar. A ajuns astfel în conflict de interese.

Ioana Liana Nistor (căsătorită Bălan) a fost angajată la cabinetul parlamentar al lui Laurențiu Nistor în perioada 12.01.2009 – 19.12.2012.  La același cabinet parlamentar și în aceeaşi perioadă a fost angajat și ginerele lui Laurențiu Nistor. Potrivit Agenției Naționale de Integritate fiica și ginerele lui Laurențiu Nistor au încasat de la cabinetul parlamentar aproape 80.000 lei.

În decembrie anul trecut, Senatul a aprobat modificările la legea în baza căreia funcționează Agenția Națională de Integritate. Senatorul hunedorean Cristian Resmeriță, PSD, găsit în conflict de interese de ANI, a dat vot favorabil. La fel au făcut și colegii lui din Hunedoara la momentul votului din Camera Deputaților. De la vot a lipsit senatorul Viorel Sălan (PSD). Senatorii au aprobat un articol conform căruia interdicţiile aplicate deputaţilor şi senatorilor pe baza rapoartelor de evaluare întocmite de ANI încetează de drept. Este vorba despre rapoartele care au constatat nerespectarea prevederilor legale privind conflictul de interese în perioada 2007 – 2013.