Președinte CJ Hunedoara: Teatrul din Petroșani nu va fi transformat în teatru de proiect

0
594

Consiliul Județean Hunedoara nu va modifica ”structura” Teatrului Dramatic ID Sîrbu din Petroșani. Președintele CJ Hunedoara, Mircea Bobora, susține că instituția culturală din capitala Văii Jiului nu va fi transformată în teatru de proiect.

Bobora nu schimbă nimic

Mircea Bobora, președintele Consiliului Județean Hunedoara, a declarat că nu va transforma teatrul din Petroșani într-unul de proiect.

Această informație planează de o perioadă în peisajul Văii Jiului, generând instabilitate și agitație în rândul comunității culturale.

Informația a trecut neobservată până când  doi reprezentanți ai Consiliului Județean Hunedoara și-au exprimat aprecierea pentru acest demers. Consilierul județean Doinița Bălănesc, dar și administratorul public al județului Costel Avram, au apreciat – în dezbaterile de pe un site de socializare – o astfel de modificare în structura teatrului.

Terminologia de teatru de proiect este una specifică lumii artistice. În județul Hunedoara mai există o astfel deinstituție culturală, respectiv Teatrul din Deva.

Teatrul de proiect presupune, plastic vorbind, rămânerea la nivel de comunitate a unei clădiri căreia i se asigură doar paza. Adică o clădire în care sunt jucate spectacole cumpărate din alte zone. Acele zone care înțeleg să investească în zona culturală. Adică cele care nu îngroapă cultura.

Protest simbolic al actorilor din Petroșani. Comedia încheiată trist.

Cu alte cuvinte, Valea Jiului ar rămâne fără personalitate culturală, pe aici tranzitând trupele altor județe.

Acest demers a apărut la nivel de intenție în urma unor neînțelegeri generate de un conflict mocnit întreținut de administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram. Acesta este acuzat de conducerea Teatrului că a generat un conflict imaginar care are la bază doar interpretări personale.

Activitatea culturală din Teatrul Dramatic ID Sîrbu din Petroșani s-a dezvoltat gradual în decursul mai multor ani. Teatrul are o trupă de actori consolidată în ultimii ani.