PNL, între două ape. Președintele de la județ contrazis de președintele de la Deva. Petru Mărginean încotro?

0
456

Lucian Heiuș, președintele PNL Hunedoara, nu urmărește același program politic ca Tiberiu Balint, președintele PNL Deva. Dacă primul spunea că organlizația liberală va desemna candidatul pentru capitala de județ abia în toamnă după repetarea sondajului de opinie, Tiberiu Balint iese public și oficial cu candidatul desemnat. Astfel orice negociere cu fostul primar, Petru Mărginean, conservatorul liberal pe care președintele județean și-l dorea întors la matcă este ”înghețată”. Mai mult, relația de colaborare Balint-Mărginean pare a fi una ireconciliabilă.

Cine fură startul?

Capitala județului Hunedoara nu are un primar. Mircia Muntean, alesul locuitorilor din municipiul Deva, se află în închisoare după ce a fost condamnat definitiv la 6 ani de detenţie de judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Pe acest fond de interimat pionii politici se încălzesc pentru finala care va trebui să se joace la Deva.

Pesediştii au declarat în urmă cu câteva săptămâni, în cadrul unei conferinţe de presă, că au început o Olimpiadă internă la finalul căruia cel mai bine palsat membru doritor va intra în lupta electorală.

Pe aceleaşi raţiuni politice s-a declarat a lucra şi #preşedintele PNL, Lucian Heiuş. Cel puţin decalarativ, acesta a subliniat, la începutul acestei săptămâni, că toţi pretendenţii liberali la funcţia de primar al oraşului de la poalele Cetăţii au fost îndemnaţi să înceapă o campanie electorală până în toamnă. Declaraţiile au rămas axiomă doar o singură zi. La numai o zi distanţă, organizaţia din Deva (cea care de facto trebuie să propună candidatul pentru această funcţie) vine cu nominalizarea clară. Florin Oancea. Declaraţie care îl lasă în off-side pe Lucian Heiuş.

Liderul liberalilor hunedoreni a recunoscut pentru Gazeta de dimineaţă că primul sondaj de opinie realizat de PNL s-a dorit o analiză amănunţită a peisajului din Deva. Potrivit acestui sondaj cel mai bine poziţionat nume politic este independentul Petru Mărginean pe care şi l-ar dori în echipă.

Politicienii hunedoreni se antrenează aşadar pentru runda electorală spre care se uită cu încredere. Cei mai mulţi spun că Guvernul va stabili o dată a alegerilor pentru Deva undeva în luna octombrie-noiembrie. Lucian Heiuş nu crede că alegerile parţiale vor avea însă loc în acest an. Poate, spune Heiuş, undeva prin luna mai a anului viitor.

Ramona Roşulescu