Platforma folosită de Hidroconstrucţia a fost “retrocedată” unui consilier judeţean, soţie de primar

0
1104

Un teren amenajat de Hidroconstrucţia a ajuns în proprietatea unui consilier judeţean, soţie de primar. Cu o cerere de restituire/retrocedare (ambii termeni sunt folosiţi de cei chestionaţi de GDD), validată în Comisia de fond funciar al cărei preşedinte era “propriul soţ” în calitate de primar, iar membru de comisie “propriul tată”, consilierul judeţean Alina Dunca devine proprietar pe o platformă betonată de aproximativ 5000 de metri pătraţi. Afacerea a fost rezolvată, potrivit specialiştilor din Primăria Aninoasa, prin hotărârea comisiei de fond funciar numărul 37 din anul 2012.

Două voturi din familie şi o validare a unei solicitări au reprezentat pasul decisiv spre actul de proprietate

Proprietar cu acte. Specialistul în fond funciar de la #Primăria Aninoasa din judeţul Hunedoara, Livia Iancu, a declarat pentru Gazeta de dimineaţă că paşii procedurali au fost respectaţi de unitatea teritorial-administrativă pe care o reprezintă.

Întocmirea dosarului pentru retrocedare cuprinde:

Cerere pentru retrocedare sau restituire

Copie după actul de identitate

Extras de Carte Funciară

Certificate de moştenitor

 

“E albia Jiului, e un teren neproductiv, că are beton, nu ştiu eu, a  fost concesionat celor de la Hidroconstrucţia. Eu am fost de bună credinţă şi am prezentat toate documentele. Hotărârea este numărul 37 din anul 2012.”, a spus Livia Iancu atunci când a fost întrebată ce caracteristici are terenul retrocedat.

Terenul a fost folosit de Hidroconstrucţia, societate căreia i-a fost concesionat pe timpul primarului Ilie Botgros, cu titlu gratuit, dar cu o serie de condiţii de întreţinere şi amenajare. Aşa a ajuns acest teren împrejmuit şi betonat.

Potrivit primarului Nicolae Dunca, procedura prin care soţia lui a ajuns în posesia terenului este legală.

“Titlul de proprietate îl eliberează prefectul judeţului, nu primarul”, spune Dunca.

Un enunţ adevărat, cu amendament însă. Comisia judeţeană de fond funciar, potrivit subprefectului Fabius Kiszely, verifică dacă documentaţia trimisă din teritoriu respectă legea. Cu alte cuvinte, tot dosarul aprobat de comisiile locale de fond funciar trece şi prin sita judeţeană.

“Noi nu ştim dacă există grade de rudenie sau nu. Dacă nu au acelaşi nume? Sau dacă au şi nu sunt rude”, a întrebat retoric subprefectul.

Aşadar, baza aprobării unui teren stă în pixurile şi voturile membrilor din comisiile locale, unde preşedinţi de şedinţă sunt primarii localităţilor. Din aceste comisii fac parte şi reprezentanţi ai cetăţenilor. Nicolae Dunca a confirmat pentru Gazeta de Dimineaţă că din acea comisie a făcut parte şi Valer Vălărean Rădoi, tatăl soţiei sale, care – spune primarul – a fost ales de cetăţeni.

Nicolae Dunca este jurist la bază. Primarul din Aninoasa nu consideră că era cazul să se abţină de la vot în momentul supunerii dezbaterii comisiei, din cauza interesului patrimonial direct pe care îl avea.

Reprezentanta Primăriei Aninoasa, Livia Iancu, susţine că retrocedarea/restituirea unor terenuri din domeniul public al administraţiei locale nu trebuie dezbătută în şedinţa de consiliu local.

Consilierii locali de la Aninoasa:

Pop Nicolina – PSD

Ion Sfia – PSD

Vlaşin Viorel – PSD
Bîrdea Camelia – PSD
Presecan Nicolae Radu – PSD
Rus Pavel Cosmin – PSD
Vlaşin Laurenţiu Petrea – PSD
Habian Viorel – PNL
David Olivia – PNL
Bălăeţ Dumitru – ALDE
Corlan Lucian – AHD
Botgros Ilie – AHD
Albescu Adrian – independent

Pentru că regimul conflictului de interese şi incompatibilităţi este reglementat şi analizat de Agenţia Naţională de Integritate, Gazeta de Dimineaţă a solicitat un punct de vedere oficial acestei instituţii.

Alina Dunca este consilier judeţean PSD. Soţul acesteia, Nicolae Dunca, este primar PSD. Fabius Kiszely este subprefect de Hunedoara şi este numele nominalizat de PSD Hunedoara pentru funcţia de prefect al judeţului.

Ramona Roşulescu