Picătura de la rădăcina gândirii. Acceptă provocarea și informează-te corect pentru a fi puternic!

0
206
ce

Picătura de la rădăcina gândirii. Vorbim mult și realizăm puțin. Judecăm pe toată lumea fără să avem și instrumente cu care să le demonstrăm greșeala. Ne trezim ca fiind doar o voce din turmă. Și atât.

Știm de toate, dar urmele noastre în viață sunt fără conținut și fără formă. Niște numere matricole. Uneori și cifra reprezintă prea mult în economia națională. Suntem zero și atât. Nu investim în noi, pentru că nu ne-a fost cultivată această sămânță de calitate. Suntem victimele perfecte ale tuturor. În realitate, suntem în primul rând victimele propriilor neputințe și ignoranțe. De ce? Pentru că alegem să repetăm după alții, să fim ”dadaiști”, să copiem, în loc să mergem direct la sursă. La sursă de informare. De documentare.

Gazeta de dimineață continuă pe piața media cu cel de-al doilea proiect public care să acopere setea de informare și dezvoltare a unui alt tip de individ. Cel valoros, puternic. Adică cel informat. Așadar, mergem în etapa următoare. Fiecare proiect dezvoltat pe platforma noastră reprezintă câte un instrument de dezvoltare pus în mâna cititorilor noștri. Un proiect bazat pe date reale și corect așezate în cotidian care să contribuie la un ”mâine unitar”. Acel mâine în care meritocrația, dar și competențele să-și găsească o masă așezată pe piața publică. Nu e ușor să prinzi rădăcini într-un teren steril. Dar știm, în egală măsură, că există suficiente ”rețete” pentru ”umanizarea țărânei”. Mai mult, informarea și prezentarea fidelă a unui mesaj cu caracter informativ reprezintă o obligație individuală și de grup. O obligație față de cei care așteaptă ”un mâine” de la aceste generații. De la noi. În egală măsură este un minim semn de respect pentru cei care ne-au ”dat/oferit” ceea ce avem astăzi.

De două ori pe săptămână, în zilele de luni și vineri, sociologul Valentin Fulger așază informațiile pe masa/platforma gddhd.ro. Așa că nu ratați: Picătura de la rădăcina gândirii! (Gazeta de dimineață)

Motivația și oportunitatea unei astfel de rubrici

Scopul sociologiei nu este doar de a produce date ştiinţifice şi de a le stoca între paginile unor cărţi ce sunt consultate de cei din domeniu. Sociologia are şi o importantă dimensiune educativă. Această dimensiune este valorificată doar dacă datele obţinute în urma cercetărilor de teren sunt libere să circule, adică puse la dispoziţia publicului larg.

sociologia
Valentin fFulger și picătura de la rădăcina gândirii

Am ales să prezint în săptămânile ce urmează rezultatele câtorva studii sociologice de teren derulate în spaţiul Văii Jiului de-a lungul unui deceniu. Poate şi mai mult. Rezultatele acestor studii sunt deja publicate în diferite reviste sau volume de specialitate, prezentate şi discutate în anumite conferinţe de profil, dar…

Am plecat în consideraţiile de mai sus de la spusele unuia dintre cei mai mari sociologi români, mă refer aici la Henri Stahl, care într-unul dintre articolele sale afirma: „…puse unele lângă altele, cărţile de sociologie dădeau naştere altor cărţi de sociologie, ştiinţa transformându-se astfel într-o sterilă convorbire purtată în cercul închis al unor erudiţi, lucrând unii pentru alţii şi unii despre alţii. Sociologia se redusese astfel, în bună parte, la o studiere a teoriilor despre societate, în loc să fie o studiere a societăţii” (H.Stahl, Păreri cu privire la actuala răscruce a sociologiei, în, Sociologia Militans. Obiectul sociologiei, 1968, p.47). 

Vreau să mulţumesc Gazetei de Dimineaţă pentru deosebita deschidere pe care a arătat-o la această propunere de colaborare. Sper ca împreună să relevăm cât mai multe dintre elementele ce ţin de istoria recentă a Văii Jiului, tratate dintr-o perspectivă sociologică.

Venim de vineri. Și apoi luni. Și tot așa, de două ori pe săptămână! Fiindcă e ”Picătura de la rădăcina gândirii”

 Valentin Fulger