Nu ați fost ”prevelegiați”. V-am furat scaiul pentru câteva zile

0
234
hunedorean

”Prevelegiați-lor”! Nu, evident că nu întotdeauna viața e dreaptă. Resimțiți asta fiecare dintre dumneavoastră. Dar cu toate acestea nu există reacții imediate. Și noi vorbim aici strict de reacții de îndreptare a românilor spre o singură direcție: cursivitatea, corectitudinea și muzicalitatea specifică limbii române. Dacă vrei într-adevăr să te simți privilegiat, acordă-i ei respectul cuvenit. Ei, limbii române.

Prevelegiați? Nu costă bani, dar cântărește mult la cântarul respectului valorilor reale.

E ușor să ne plângem de milă. E o practică facilă, la îndemână și atât de ușor de realizat de pare o momeală de-a dreptul înregistrată la OSIM. Acolo, la instituția unde sunt înregistrate mărcile. Mărcile recunoscute și asumate de ”producător/inventator”. V-ați gândit la câți români ”peltici” avem ce criză ar fi la OSIM? Dacă fiecare și-ar înregistra ”capodopera”.

Viorica Dăncilă, doamna prim- ministru a României, ar ocupa cu siguranță primele 10 locuri din față. Are multe producții personale. Cumva este ”prevelegiată”.

Noi nu am fost “prevelegiați”. Nu, noi nu! Noi cei care mai avem respect pentru limba română nu am fost “privilegiați” să obținem funcții de la partid ca să “prostituăm limba în fața poporului”.

“Ma che fai?” Ar fi zis premierul italian care înțelege și românește că doar idiomul seamănă, dar nu “răsare”. Ne temen de un răspuns la întrebare, așa că mergem mai departe. Urcăm în Dealul de la Cotroceni. Acolo sus la președinte.

Preșidinție? Nu, președinție e corect. Dar până și președintele greșește termenul. Klaus Iohannis dă cu româna în germană și le face praf pe amândouă. Verificarea și argumentația e simplă: președinte, președinție. Forma “președenție” este incorectă.

Voi trebuie să vorbiți corect. Nu veți fi altfel niciodată privilegiați în lumea privelegiaților.

prof. Cristian CIUCU

editor Ramona Roșulescu