Minerul din politician a produs surparea. Hunedoara geme sub dărămături

0
544

Minerul de ieri…. Minerul de azi….

Nu au un profil anume. Nu îi recunoști nici după o prezență publică distinsă. Nici măcar cei 7 ani de acasă nu-i recomandă. Dacă te aștepți să-și consume energia pentru vreun interes județean, vei simți cel mai amar gust al dezamăgirii. Blochează tot ce nu pot controla. Ridică diguri în fața tuturor celor care pot și au determinarea să facă mai mult ca ei. Calcă în picioare oameni fără să le fie frică de acel Dumnezeu în fața căruia se închină de câte ori au ocazia. Doar pentru a impresiona ochii comunităților bisericești.

Și totuși…

Ei, dar urlă în ei aroganța pe care o dă statutul de persoană publică unui om needucat. Mândria pe care o dă statutul de persoană ”aleasă prin vot”. Și mai au ceva care îi cataloghează drept ”intelectuali, din clasa superioară”.  Au CV-uri încărcate de specializări și doctorate terminate în ”Deal”, la Universitatea din Petroșani, unde au fost ”primiți fără să fie prezenți”. Unde au fost promovați fără să fie evaluați. Pentru că sunt ei, spuma care ține umbră comunităților hunedorene.

1 din 41…

Hunedoara este leagănul poporului român. Este folosit acest avantaj ori de câte ori există o ocazie publică. Aici, toate unitățile administrativ-teritoriale gem de istorie și de tradiție, de cultură și de peisaje de-ți taie respirația. Ca o lege a compensației parcă, tot aici, NIMIC nu poate fi construit decât cu o luptă crâncenă cu dușmanii de clasă ai hunedorenilor: înșiși cei care formează clasa politică.

Clasă politică la pachet. Toată. Nu doar un partid sau celălalt. Mă refer la acei politicieni care sunt întotdeauna fața, și limba, și ochiul, și creierul formațiunilor politice. Acei politicieni pe care îi vedem de aproape 30 de ani în primele rânduri sau aceia care au crescut monstruleți în jurul lor pentru a nu putea exista modele sau termen de comparație.

Acea clasă politică despre care orice om cu ochii deschiși poate afirma, fără urmă de greșeală, că a îngropat Hunedoara ”în picioare”. Cu viață. Cu resursă vie.

Gaura neagră

Au produs surpare în orice domeniu de activitate. Oriunde miroase a scrum. Peste tot duhnește un aer de hoit. Te îngenunchiază durerea produsă de izul distrugerilor ”în masă”. Îți sfâșie sufletul fundul ochilor înecați în lacrimile neputinței.

Blestemul hunedorenilor, mineriadele, vor rămâne un laitmotiv pentru acest județ. Miron Cozma a fost doar un pionier al acestui fenomen devenit brand pentru Hunedoara.

Cât mă costă dreptul de a vă spune adevărul?

Acum, după atâta amar de ani, minerul din politicianul hunedorean își face datoria. Sapă, sapă, sapă… Sapă  fără să se uite în urmă… Fără să gândească în ce dă cu târnăcopul. Sapă în măruntaiele unui județ epuizat, golit, devalorizat. Un județ cu ”ai mei și ai lor”.

Un județ de asistați social, și la propriu și la figurat. Un județ în care instituțiile statului se îmburdă de atâta înghesuială în organigrame. Un județ în care mediul privat este unul bugetar. Un județ în care oamenii se pândesc pentru a-și fura ultima bulă de oxigen.

Un județ în care baroniada este stemă pe steagul comunităților. Acel județ în care vorbesc monumentele de prostie și tac valorile.

Acel județ. Acest județ este locul în care m-am născut și în care am crescut.

Hunedoara este acasă pentru mine.

Voi cine sunteți? 

Ramona ROȘULESCU