Minerii îşi vor alege singuri liderii de sindicat. Fiecare membru va vota pentru liderii sindicali pe care îi doresc în fruntea sindicatului Muntele

0
32

Preşedintele sindicatului Muntele, Petre Nica, a declarat, joi, pentru Gazeta de dimineaţă că minerii din Valea Jiului au acum posibilitatea să îşi desemneze liderii pe care îi doresc în conducerea organizaţiei sindicale.

Nica spune că a decis să organizeze în luna octombrie alegeri la care fiecare miner – membru de sindicat să voteze pentru conducerea structurii sindicale.

,,Am luat această decizie întrucât presiunea politică pe liderii de sindicat este fără precedent. Unii lideri au cedat,  iar minerii şi energeticienii trebuie să aibă în faţa lor oameni integri, fără antecedente penale, serioşi şi cu un trecut de care să nu le fie ruşine”, a spus Petre Nical


Potrivit sursei citate,  alegerile vor avea loc  pe baza cărţii de identitate, cu buletine de vot,  intr-un mod care să fie transparent şi corect.

“Orice încercare de a falsifica votul se va lăsa cu plângeri penale, pentru că cine va conduce mişcarea sindicală din Valea Jiului trebuie să aiba girul corect al salariaţilor – membrii de sindicat care votează”, a mai spus preşedintele de la Muntele.

Mai mult, Nica spune că în data de 8 septembrie va avea loc Conferinţa sindicatului Muntele la care poate participa oricare membru de sindicat.

“Membrii noştri de sindicat care doresc să participle la lucrările Conferinţei trebuie să se adreseze conducerii departamentului din care fac parte. Cred că e binevenită prezenţa la lucrări pentru fiecare membru pentru că pe ordinea de zi pe lângă aprobarea unui nou statut şi a regulamentului de alegeri, oamenii mai pot afla cum s-au cheltuit banii de cotizaţii de către fiecare departament în parte, care va fi data alegerilor anticipate  prin vot uninominal pentru funcţiile de preşedinte, preşedinte executiv şi secretar general din cadrul sindicatului Muntele”, susţine Nica.

Tot Nica spune că este pentru prima dată când li se oferă membrilor de sindicat posibilitatea de a-şi alege democratic liderii, în acest mod fiecare dintre ei are dreptul de a pune ştampila pe cel ce-l consideră cel mai reprezentativ.

„Majoritatea salariaţilor cunosc deja aceste lucruri pentru că asa cum am promis am renunţat la concediu de odihnă şi începând de luni dimineaţa am fost la exploatările miniere şi am vorbit cu oamenii în sălile de pontaj. E adevărat,  mai puţin la mina Livezeni unde dim motive politico-sindicale nu a fost  agreată prezenta mea în sala de pontaj la inceputul schimbului întâi de miercuri dimineaţa. Totuşi am reuşit o discuţie cu personalul TESA,  iar daca cei de la Livezeni doresc voi reveni”, a precizat Nica.

Sindicatul Muntele este format din departamentele de la unităţi miniere viabile din Valea Jiului şi Termocentrala Mintia.