Lupul a dat atacul ”La cărți”. Hunedorenii, deturnați din drum. Munții Rodnei, prima probă de rezistență

0
601

Lupul nu știe carte, dar asta nu l-a împiedicat să dea atacul la refugiul La cărți din Munții Rodnei. Doi lupi i-au întâmpinat pe cei patru hunedoreni plecați în ștafeta ”La pas prin Carpați” dis-de-dimineață. Vremea rea, care a lucrat ca un coechipier profesionist cu cei doi lupi, le-a deviat traseul hunedorenilor. Pentru prima dată de la plecarea în această ștafetă peste Carpați, hunedorenii Alina și Alexandrina Stoenescu, Gheorghe Tamaș și Costel Gardean au simțit fiorii reci pe șira spinării. 

Lupul, atac la Refugiul ”La cărți”

1.821 de metri și doi lupi care au făcut legea în Munții Rodnei, la Refugiul ”La cărți”.

Refugiul ”La cărți” din Munții Rodnei

Cei patru hunedoreni care au ales să înnopteze la Refugiul ”La cărți” au simțit din plin adrenalina pe care ți-o pot oferi Munții Rodnei.

”Când am văzut lupii mi s-a întunecat gândirea. Am crezut prima dată că sunt măgari atât erau de mari. Ne-a scos Tara din refugiu care s-a apucat să-i latre și să-i fugărească”, a povestit pentru Gazeta de dimineață Gheorghe Tamaș.

În fapt, popasul de la acest refugiu era un binemeritat moment de odihnă și liniște după ce hunedorenii au atins șapte vârfuri din Munții Rodnei – Vârful Pietrosul Rodnei, cel mai înalt vârf din Carpații Orientali 2303 metri. Nici ”frații Buhăescu” nu au scăpat de pasul hunedorenilor –  vârfurile Buhăescu Mare și Buhăescu Mic. În Munții Rodnei, ștafeta hunedorenilor a atins și vârfurile Rebra, dar și Obârșia Rebra, Cornaia și Repede.

Steagul României pe Vârful Pietrosul Rodnei

Următorul punct din itinerariul La pas din Carpați ar fi trebuit să fie Vârful Laptelui din Munții Rodnei. Lupii, dar mai ales vremea rea s-au așezat cu îndârjire în fața hunedorenilor.

Ploaia în rafale și ceața deasă i-a deturnat pe cei patru hunedoreni. Vizibilitatea redusă i-a împiedicat pe aceștia să urmeze marcajul spre Stâna Știol. Rătăciți și pierduți prin jneapănul din acea zonă, ștafeta hunedoreană a apelat la colegii din clubul ”Hai pe munte, Iași!”.  Elena Postolache, reprezentantă a clubului, i-a dirijat spre stâna Izvorul Mare loc unde au și rămas peste noapte.

Când un hunedorean devine cioban…. oaia rămâne nemulsă

 

Stâna la care au poposit Alina, Alexandrina, Gheorghe și Costel are nu mai puțin de 500 de capete de oi și capre, dar și 24 de câini.

Alături de ciobanii profesioniști de aici, hunedorenii au învățat să mulgă ovinele și să facă brânză. La schimbul ospitalității arătate, hunedorenii le-au dat celor doi ciobani o porție de tradiție hunedoreană.

Stâna Știol, nimerită din a doua încercare

După ce și-au încărcat bateriile la Stâna Izvorul Mare, Stâna Știol a redevenit obiectiv de atins în această ștafetă a Centenarului. După o altă luptă cu natura dezlănțuită, cei patru au ajuns la Știol, stâna care exista în itinerariul inițial al ștafetei La pas prin Carpați.

Momentul reorganizării pentru următorul traseu

După ce au marcat și Cascada Cailor, considerată cea mai mare din România cu o cădere de 80 de metri, hunedorenii au decis să rămână la Stâna Știol încă o zi.

Urmează Refugiul Ineu unde vor fi așteptați de colegii din Clubul ”Hai pe munte, Iași!”

Ramona Roșulescu

Aldo Todoran