Iuliu Winkler: Credem în viitorul parteneriatului transatlantic

0
44

Grupul Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European crede în viitorul parteneriatului transatlantic. De aceea acționează continuu pentru limitarea războiului comercial cu SUA provocat de impunerea de taxe vamale suplimentare pentru importurile de oțel și aluminiu din UE, a declarat deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE).

Decizia președintelui Trump de a impune taxe vamale suplimentare pentru importurile de oțel și aluminiu a fost o surpriză amară pentru Grupul PPE, susținător al comerțului liber și echitabil, pus în slujba oamenilor. (…) Grupul PPE a dorit evitarea unui război comercial cu SUA, știut fiind faptul că dintr-o asemenea situație nimeni nu iese învingător. În continuare acționăm pentru evitarea escaladării acestui conflict. Grupul PPE este promotor al regulilor multilaterale de comerț sub egida Organizației Mondiale a Comerțului”, a spus europarlamentarul UDMR.

Potrivit acestuia, în acest conflict comercial printre cele mai afectate state sunt cele din estul Europei, printre care și România.

”Noi știm că protecționismul nu rezolvă probleme, ci le creează. Un război comercial nu are câștigători, ci numai perdanți. Cetățenii americani, printre care și susținătorii președintelui Trump, vor pierde. Industriile americane și europene vor pierde. Statele din estul Europei printre care și România vor avea mult de suferit, deoarece marii producători globali de oțel, Rusia, Ucraina, Turcia, își vor îndrepta exporturile către acestea. (…) Acest lucru ar putea costa România mii de locuri de muncă și ar putea afecta chiar viitorul industriei siderurgice. Valoarea exporturilor românești de produse siderurgice pe piața SUA se ridică la 160 de milioane de euro anual, fiind vorba de circa 120.000 de tone, iar al exporturilor de aliaje speciale de aluminiu de circa 15 milioane de euro anual, aproximativ 4.000 de tone. Aceste cifre au o relevanță limitată în condițiile în care fluxurile comerciale din economia globalizată vor suferi perturbări imprevizibile”, a subliniat Winkler.