Ilie Toma: Am eliminat inechitățile și nedreptățile apărute în recalcularea pensiilor minerilor

0
1623

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, o propunere legislativă prin care se repară inechitățile apărute în recalcularea pensiilor, în special a pensiilor de care beneficiază cei care au lucrat în grupele I și II de muncă. Este vorba despre propunerea legislativă de modificare a articolului 1691 aliniatul 3 care a creat confuzie și interpretări ambigue în recalcularea pensiilor.

Ilie Toma: Am reparat nedreptăți

Deputatul hunedorean Ilie Toma (PSD) a declarat, joi, pentru Gazeta de Dimineață, că aprobarea propunerii legislative elimină inechitățile făcute persoanelor care au desfășurat activități în grupa I și II de muncă, respectiv condiții speciale și condiții deosebite de muncă.

”Mulțumesc, cu această ocazie colegilor din PSD și ALDE, pentru votul pozitiv acordat, vot cu care s-a demonstrat că există o preocupare față de problemele oamenilor, cetățeni ai României, probleme ale pensionarilor care practic sunt părinții și bunicii noștri. Prin adoptarea acestei legi am reparat anumite nedreptăți și am îndreptat inechitățile și dezechilibrele create între categoriile de pensionari care au lucrat în condiții de muncă foarte grele (subteran, siderurgie, marile șantiere, condiții de temperatură extreme, zgomot, toxicitate, radiații și nu numai), astfel încât să nu mai fie exclusă nicio categorie”, spune Ilie Toma.

Creșteri ale punctajelor de pensie

Potrivit lui Ilie Toma, la recalcularea pensiilor pentru persoanele pensionate anterior de 1 ianuarie 2011 și care, conform prevederilor legale în vigoare, nu au beneficiat de majorarea punctajelor anuale conform legislației în vigoare, la numărul total de puncte realizat se va adăuga numărul de puncte corespunzător majorării rezultate în urma aplicării prevederilor aliniatului 1, din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

„Pensionarii sistemului public de pensii ale căror drepturi de pensie au fost stabilite potrivit legislației anterioare datei de 1 ianuarie 2011, care au desfășurat activități în locuri de muncă încadrate în grupa I și/sau a II-a de muncă potrivit legislației anterioare datei de 1 aprilie 2001, respectiv activități în locuri de muncă încadrate în condiții deosebite și/sau condiții speciale, potrivit legii, beneficiază de o creștere a punctajelor anuale realizate în aceste perioade, după cum urmează: cu 50% pentru perioadele în care au desfășurat activități în locuri de muncă încadrate în grupa I de muncă sau în locuri de muncă încadrate în condiții speciale și cu 25% pentru perioadele în care au desfășurat activități în locuri de muncă încadrate în grupa a II-a de muncă sau în locuri de muncă încadrate în condiții deosebite”, explică, pentru GDD, Ilie Toma.

Potrivit deputatului hunedorean, aproximativ 100.000 de pensionari vor beneficia de creșteri semnificative ale pensiilor.

Conform sursei citate, problema recalculării pensiilor este rezolvată în urma colaborării dintre e grupurile de parlamentari implicate în inițierea amendamentelor acestei Legi și Ministerul Muncii și Justiției Sociale, Casa Națională de Pensii Publice, Comisia pentru muncă și protecție socială din Camera Deputaților, deputații PSD ai județului Hunedoara și de la nivel național și deputații ALDE. Aceștia au conlucrat pentru repararea unor probleme survenite în urma modificărilor legislative făcute de-a lungul timpului. Aceste probleme au generat au generat situații neplăcute.

În urma modificării aprobată de Camera Deputaților în cursul zilei de joi, la determinarea punctajului mediu anual se vor utiliza stagiile complete de cotizare prevăzute de lege. Este vorba despre stagiul de cotizare aferent deciziei aflate în plată, în momentul recalculării.