Guvernul aprobă un buget negativ pentru o companie falimentară

0
431

Bugetul de venituri și cheltuieli al Complexului Energetic Hunedoara se află pe ordinea de zi a ședinței de Guvern. Proiectul de buget, făcut public de Ministerul Energiei, arată că este unul negativ. La fel cum au fost și celelalte de la înființarea producătorului de energie. Nu are nimeni însă nimic împotrivă.

Companie falimentară, buget pe pierdere

Nota de fundamentare pentru aprobarea bugetului CEH arată dezastrul economic în cifre. Pierderile de la CEH se țin lanț. Mai mult, estimările nu bat niciodată cu realitatea.

”Rezultatul brut estimat pentru anul 2018 este unul negativ, respectiv o pierdere totală de 291.021 mii lei, cu 62,15% mai mică decât cea realizată la finele anului 2017 în sumă de 768.843 mii lei”, se arată în nota de fundamentare.

CEH are însă două mine care primesc subvenție. Pentru că au fost incluse pe planul de închidere.

Sute de milioane de lei pierdere în dreptul CEH pe anul trecut

”Veniturile totale care au în vedere și ajutorul de stat pentru închiderea minelor de cărbune neviabile pentru anul 2018, în sumă de 118.751 mii lei. Conform prevederilor Legii nr. 2/2018 a bugetului de stat pe anul 2018 este defalcat astfel: 112.347 mii lei pentru acoperirea diferenței dintre costurile de producție și veniturile realizate din vânzarea cărbunelui și  6.404 mii lei pentru acoperirea costurilor excepționale (art. 4 din Decizia 787/2010/UE)”, mai arată proiectul de buget.

Exploatarea la  minele Lupeni și Lonea trebuie încheiată la finele acestui an. După ce circa doi ani au tot schimbat la termenele de închidere, iar decizia finală a fost dată, politicienii și liderii de sindicat ai PSD vor alte modificări.

Senatorul Cristian Resmeriță susține că vrea ca termenul de închidere al minelor să fie prelungit. Și o zi în plus înseamnă foarte mult, după cum spune Resmeriță.