FOTOGRAFIA ZILEI: Când bârna nu mai are loc de paie

0
744

Poale`n brâu. Mai mult la propriu. Că la figurat e mai greu. Doi oameni ”grei” ai județului Hunedoara s-au apucat de muncă. Și luptă și dă-i. Ce nu face omul pentru imagine. Că doar nu pentru ”recoltă”. Mai ales într-o zi de duminică. Doamne ajută și ne ferește de cele (cei) rele (răi)! Cu alte cuvinte dacă îi vedeți pupând icoane să știți că au motive. Sunt obișnuiți cu ”Icoanele”. Sunt cultivați în spiritul și simțul icoanelor. A celor pictate clandestin pe pereții bisericilor. 

De la stânga la dreapta, Costel Avram – administrator public al județului Hunedoara și Fabius Kiszely- prefectul județului Hunedoara.

Fabius Kiszely (monolog interior) – Câte paie… pfuuu… de aici vorba românului ”nu-ți vezi bârna din ochii tăi și cauți paiul din ochiul meu”. Pui” Noroc că am ochelarii, că ia uite la obraznicul ăsta de pai cum îmi caută ochiul.

Preocupat de propriile gânduri, prefectul neglijează ce se întâmplă în jurul lui.

Costel Avram – Fabi! Fabi! Băi, domnule prefect, ascultă, mei, la mine aici! Ridică, mei, coada, mai sus! Noi piesedeul trebuie să atingem tot culmile. Să țintim sus! Nu trebuie să ne poată atinge nimeni coada.

Fabiusz Kiszely: Cum? Ce zici acolo?! E bine și așa…  Lasă să părem naturali…

Costel Avram: Ce naturali, mei?! Tu ascultă-mă pe mine, că tu nu știi. Eu am ținut și coada peremistă, și  pe aia liberală și pe asta piesedistă. Știu eu cum e, cum se face naturala asta aa ta. Urci în claie, n-o mai dai bălaie.

Fabiusz Kiszely: Hmm…

Costel Avram: Niciun hmmm… spune Doamne ajută în gând că e zi de sărbătoare și eu știu ce se întâmplă când se supără Dumnezeu pe tine. Când tună o dată la tine, îți îngheață sângele în vene. Și atunci nu mai contează natural sau nenatural. Atunci spui doar: ”Doamne, nu mai fac!”

Fabiusz Kiszely: Doamne, iartă-ne!

Costel Avram: Spune în mai multe limbi, ca să fim siguri că ascultă măcar una!

Fabiusz Kiszely: Și tu ce faci în timp ce eu mă rog?

Costel Avram: Imagine publică. Dau bine în poze să primim niște like-uri pe Facebook. Că doar cu like-urile de aici la anul nu mai figurăm printre invitații la plăcinte. Știi cum ie? Nu mai ai mașină la scară, nu te mai bagă nimeni în seamă.

Fabiusz Kiszely: Păi, dacă vrei facem schimb. La anul vii tu în locul meu și eu în locul tău. Că tot vrea lumea schimbare. ne schimbăm și noi.

Costel Avram: Măi, Fabi, măi! Ușor cu pianul pe scări…. Eu la anul nu vin în locul tău, ci al lui Mircea, măi. Ce să fac eu în locul tău?! Voi sunteți ca apa sfințită. Eu vreau să fiu busuiocul din apă, înțelegi? Pe unde trec eu ”miroase”.

Fabiusz Kiszely:  haha. Măi Costele, știi cum zice Shakespeare? ”A fi sau a nu fi, aceasta-i întrebarea!

 

 

 

 

 

dialog – imaginar, generat de mesajul nonverbal al fotografiei. 

sursa foto Facebook