Fondul Suveran de Investiții fără semnătura ministrului Energiei

0
205
foto: PRO TV

Proiectul înființării Fondului Suveran de Investiții stă la mâna ministrului Energiei. Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, spunea că actul mai are nevoie de semnăturile miniștrilor de la Energie și Justiție pentru a intra în ședința de Guvern. Iar miercuri, proiectul nu s-a aflat pe masa miniștrilor.

Un nou jaf al companiilor de stat

Deputatul USR Cristina Prună susține că Fondul Suveran de Investiții reprezintă ”un nou jaf al companiilor de stat”. Parlamentatul mai spune că aprobarea acestuia depinde de decizia celor de la ALDE.

”Fondul Suveran de Investiții, invenția lui Liviu Dragnea, stă în mâinile celor de la ALDE. Ministerul Energiei și ministerul Justiției au rămas să își dea avizul pe proiectul de hotărâre de guvern prin care Liviu Dragnea va avea acces nemijlocit la banii celor mai profitabile companii din sectorul energiei”, spune Cristina Prună.

Potrivit sursei citate, în mai multe rândul Ministerul Energiei a avut o poziție contrară PSD-ului.

”A respins lista PSD-ului cu companiile care să fie exceptate de la ordonanța corporativă, a respins propunerile PSD-ului pentru modificarea OUG64/2016 privind liberalizarea pieței gazelor și s-a opus celui de-al doilea proiect al lui Dragnea pentru taxarea suplimentară a companiilor producătoare de gaze din Marea Neagră”, explică Prună.

USR a atacat la Curtea Constituțională înființarea Fondului Suveran, solicitare care a fost admisă.

”Acum PSD s-a răzgândit și vor să îl treacă prin guvern. Dacă ALDE se va opune înființării Fondului Suveran, falia din coaliția de guvernare se va adânci și mai mult. Fondul Suveran este un nou jaf al companiilor de stat pe care guvernul îl pune la cale. O dovadă în plus că acest guvern nu acționează în interesul României și trebuie să plece”, mai spune parlamentarul.

Fondul, pradă pentru rechini

Un alt parlamentar, de data aceasta independent, susținea în urmă cu câteva săptămâni că acest fond reprezintă pradă pentru rechini.

Remus Borza afirma că deși ideea guvernanților români a fost aplicată cu succes în alte țări, formula românească va fi una care va cheltui banii companiilor naționale pe proiectele sociale ale Guvernului. Sau va permite vânzarea lor, în mod netransparent.

”Prin ocultarea și politizarea managementului Fondului, statul va pierde venituri importante la buget. Fondul, odată lansat la apă, va fi devorat de rechini. Haita rechinilor din ograda partidelor guvernamentale își va subordona managementul Fondului și implicit al celor 26 de companii din portofoliu la care statul este acționar majoritar”, explică Remus Borza.

Potrivit sursei citate, aceeași ”haită” va căpușa și decapitaliza Fondul și companiile din subordine prin încheierea unor contracte detrimentale acestor entități.

Inițial, anexa 1 la proiectul de lege avea 23 de companii, cât de cât profitabile. Plenul Camerei Deputaților a mai adăugat zece. Cu pierderi. Printre ele, Poșta Română, CFR, Complexul Energetic Oltenia sau Hunedoara, Administrația Canalelor Navigabile și Administrația Porturilor Dunării. Sunt companii cu pierderi de peste 1 miliard euro.

Remus Borza: Fondul suveran, pradă pentru rechini