E târg la Pui? Dă cu europarlamentaru`n târg!

0
546
cum

A început… Și de acum până în 26 mai, ziua în care românii își dau examenul la nivel european, o să trăim diverse. E drept, fiecare după cât vrea și cât poate duce. 26 mai nu este doar o dată de alegeri electorale, ci este o zi importantă pentru România. Mai importantă acum, dacă mă întrebați pe mine, decât data în care românii își aleg parlamentarii.

Examenul cu numărul 4

România își dă examenul de maturitate politică. Sau așa ar trebui să fie. Este al patrulea lot, a patra garnitură pe care o trimitem cu tricoul tricolor la Bruxelles. Sunt 32 de români, poate din octombrie vor fi 33 – depinde de englezi, care vor purta ecuson de europarlamentar și care sunt obligați prin mandatul primit să reprezinte interesele românilor. Până aici e doar pură teorie și aș putea să scriu un tratat despre cum ar trebui să fie. Cum văd eu această abordare europarlamentară. Din păcate, totul este vraiște și trăim în țara lui ”știe tot, dar nicio reușită nu este omologată”.

De la început până la sfârșit, toată activitatea politică, respectiv electorală,  este doar o ecranizare realizată de amatori. Voi începe cu sfârșitul.

Campania…

Campania electorală, vorbesc despre ea pentru că suntem în acea perioadă istorică pe care o puteți analiza singuri, este doar o etapă care merge de la sine. Hai să ne mișcăm. Candidații sunt purtați, aproape de lanț, de echipele poltiice din teritoriu prin zonele aglomerate . Ca să aibă contact cu cât mai mulți oameni. Oameni care înseamnă voturi. Așa știu ei că dacă-i vede ”bunica” sigur le dă un vot.

De exemplu, azi a fost târg la Pui, comuna din județul Hunedoara. Țup, cu europarlamentarii și cu staff-urile de partid în târg. A plouat. Așa și? Oamenii, și unii și ceilalți, suportă mult. Nu se întreabă nimeni: asta trebuie să facă un europarlamentar? Să fie târât prin noroaie sau să stea în fața unor grupuri adunate de autoritățile locale numai ca să le creeze un cadru de întâlnire. Târgul de la Pui le-a venit mănușă celor plimbători de candidați. Noroc că el are tradiție deja și au avut acces toți. A fost loc pentru toată lumea. În general sunt speculate astfel de acțiuni. Sunt scanate și exploatate. Dacă nu găsesc nimic, inventează o acțiune.

Electoratul

Avansând în analiză, publicul – electorat nici măcar nu are habar despre ce este vorba în acest scrutin.

Nu vă enervați, nu dați cu ouă încă, nu știu nici politicienii cu ce tacâm se servește acest fel de mâncare. Nu știu nici cei de pe listă, nu știu nici cei care se pretind politicieni. Aceste detalii se observă din funcționarea, a se citi nefuncționarea, aparatului politic la nivel de UE pe perioada întregului mandat.

Câți europarlamentari români știți? Ce trebuie să facă ei acolo, într-un mandat? Voi, cei care mergeți la vot și votați precum ștampilele electronice. Câți europarlamentari ați cunsocut? În ce context?  Le știe cineva activitatea?

Mai opriți-vă o dată și nu dați nici cu cozonac după mine.

Nici măcar parlamentarii români nu sunt interesați de o colaborare strânsă, optimă, eficientă, cu europarlamentarii români. Nici măcar Guvernul sau Președinția nu au astfel de priorități sau de înclinații în programul de lucru.. La noi, în România, nu există coerență instituțională, nu există inter-relaționare instituțională.

Pe sub masă

E normal, vi se pare normal, să aflăm listele cu propunerile pentru europarlamentari ale partidelor cu o lună maxim înainte de campanie?  Oamenii aceștia nu trebuie să aibă ocazia să-și prezinte o viziune, un proiect, o gândire, o proiecție despre ceea ce înseamnă noul job? Nu așa s-ar face o campanie electorală ca să ajungi la un vot matur, rațional? Unul care să ne trezească din impostura asta om ce luptă împotriva omului, om opozant al vreunei instituții, instituție împotriva instituției, român contra român. Cine ne vrea proști? Țara? Europa? Sistemul? Ia, uitați-vă în oglindă. De câte ori v-ați vrut voi înșivă deștepți ca să nu mai puteți fi prostiți. De câte ori ați cerut adevăr și calitate ca să puteți să beneficiezi de aceleași lucruri?

Oups!

A, căzut netul? Nu-mi mai puteți răpsunde… Nu-i nimic, va scrie în istorie și vor citi urmașii. Până atunci găsiți primul gard și mai dați o dată cu România în el. Trântiți-o bine că nu va fost mamă și tată. V-a dat la străini. Pe capete. Pe loturi. Ăsta este de altfel singurul beneficiu direct de care ați beenficiat ca cetățeni europeni. Sunteți liberi prin lume. Doar că Lumea voastră nu înseamnă nimic fără România.

Acum înțelegeți de ce sunt atât de importante aceste alegeri europarlamentare? România trebuie să aibă o voce care să se audă  în Lumea în care umblați liberi….

Ramona Roșulescu