Domnule Laura Codruța Kovesi, Hunedoara vrea să scoți dacul din tine!

0
963

Nu prea folosesc încălțăminte cu șireturi, deci nici nu obișnuiesc să mă trag cu cineva de ele.  E mai simplu așa, fără. Iar dacă vin băieții aceia cu colindul, știți dumneavoastră, ”dimineața pe răcoare”, e mai ușor dacă nu sunt prea accesorizată. De ce să le creez vreo emoție sau să le las în custodie șireturile mele. Așa că, și pe față și pe dos, e mai lejer fără șireturi.

Știu că dumneavoastră, domnule Laura Codruța Kovesi, obișnuiți când ieșiți la cumpărături la magazinul de cartier să purtați încălțăminte sport. Uneori vă și văd încălțămintea – cu ochii minții – și realizez eu că sunt unele persoane, multe, care vă cam trag de șireturi. Unele chiar au reușit să le lungească de parcă ar fi plastilină și vor să le folosească în loc de colier handmade. Dar să nu ne împiedicăm noi de șireturile lor.

Deci, domnule Laura Codruța Kovesi, m-am născut fără voia mea în județul Hunedoara. Doar datorită încăpățânării mele am rămas încă aici. Fără șireturi, dar între mulți șireți.

Este vorba despre Hunedoara, acel județ care se identifică cu sloganul oficial al echipei de handbal al României: ”Scoate dacul din tine”.

Știu, știu, domnule Laura Codruța Kovesi, dumneata ai jucat baschet.  Dar na, tot cu minge. Tot joc de echipă. Nițel diferă ”marcajul”. Tot om la om, de acord. Insă cu mențiunea că e gol la coș. Coșul ține mai multe puncte dintr-o singură lovitură, la handbal totul e bob cu bob. Dar merită încercat, că efortul va fi răsplătit de istorie. Fiecare bob are rădăcina lui. Cum fiecare bob e roditor.

Haideți, domnule Laura Codruța Kovesi, s-o facem! Tricoul e același, cel al echipei naționale. Avem și noi handbaliștii noștri selecționați. Doar că ei sunt ținuți pe tușă. Îmbătrânesc degeaba și se duc cu secretele profesionale cu tot.

Așa că, în același spirit sportiv în care ați fost crescut, domnule Laura Codruța Kovesi, vă anunț pe această cale că Hunedoara, care sunt și eu, vrea să scoți dacul din tine. Pentru asta, ce să mai lungim vorba, că e sărăcia omului, te invit la mine în județ unde ai să vezi câți draci travestiți în daci zburdă pe câmpii, pe dealuri și prin munți. Ai să vezi câți draci travestiți în daci au asanat subteranul, dar au ras  și suprafețe întregi ale acestei unități teritorial-administrative. Ai să vezi, domnule Laura Codruța Kovesi, că există tone de hârtie prăfuită ticsită în fișete deși tipografiile se jelesc acum că nu au hârtie pentru tipărirea manualelor pentru urmașii dacilor. La noi, în Hunedoara, hârtia a fost scrisă și stocată în birouri înalte și păstrată pentru zile negre. Știi că Daea vorbește de oi, nu știu dacă albe sau negre, fiindcă la noi animalul protejat de lege e pisica neagră. Când ți-o arată câte unul, până în vârful Parângului Mare nu te oprești. De acolo cânți Cucurigu! doar când vulturii zboară la sol.

A, sigur, să nu uit, e adevărat că pe timp de iarnă când gerul crapă rocile tari, hârtiile scrise au mai fost și arse ca să se încălzească sufletele înghețate. Un pic de poluare atmosferică, doar costurile sunt mari. De miliarde, dar merită că doar fum fără foc nu iese.
Domnule Laura Codruța Kovesi, vreau, domnule, să scoți dacul din tine! Nu înțelegi că dacă nu te miști  romanii îți vin de hac!

Domnule, vino domnule la Țebea, să-ți povestească Crăișorul Munților, cum este cu bărbații din țara aceasta!  Nu mai sunt chiar mulți și decât să tot importăm la ei nu mai bine îi recuperăm?!

Știi, pe aici pe la mine prin județ a mai jucat un pui de dac pe care l-au trimis romanii în surghiun. L-au prins că purta nume de roman, Traian, și au încercat să-l boteze, să-l convingă că nu are religia potrivită. Dracul din el, că altfel nu-i pot spune, nu s-a lăsat dus și – spune legenda locului – l-au dus ei ca pe un leu în cușcă la romanul șef de la București ca să-l determine să uite de obiceiurile locale. Drac până la capăt, Traian din Hunedoara, berbec autentic, a reușit să scape din cușca romanilor răzvrătiți. S-a întors în Hunedoara, dar îl țin ăștia, stăpânii inelelor, la poarta Raiului că cică nu toți dracii stau la masa lor. Am aflat că acolo la ei, la masa bogaților, sunt numai fețe prea mărite: împărați și împărătese, regi și regine, cavaleri și domnițe, sfinți și icoane, generali și locotenenți, toți maeștri ai aceleiași culturi.  Cultura banului. Banul ăsta este o leguminoasă aleasă. Crește în orice medii. Unii zic că doar alea politice sunt cele mai prielnice. Pe naiba. Să vezi cum dă roade vrejul în toate mediile. Nu are miros, nu are culoare. Are gust, doar. Degustătorii spun că sunt ai naibii de dulci. Așa că, ține minte, cultivă ăștia în draci și al naibii pământ rodește de nu-ți imaginezi. Putem să le dăm și Craiovenilor câțiva bani, că ei sărăcii au avut unul, unul și bun, și după el s-a ales praful! Să le dăm de sămânță măcar!

Domnule Laura Codruța Kovesi… Tulai Doamne, domnule, de fapt sunteți o doamnă?! Luată cu tăvălugul de pe aici de la mine, nu mi-am dat seama că aveți nume de femeie.

Păi, iertați-mă, eu nu prea înțeleg cum e posibil, la mine în Hunedoara, informația e cam trunchiată. Am ascultat eu pe furiș informații despre dumneavoastră și dacă am auzit Kovesi l-a trântit pe X, Kovesi l-a mazilit pe Z, m-am gândit că numai bărbat puteți fi. Cum altfel să rezistați la tăvăleala lor. Sau sunteți sub acoperire? Na, că am comis-o!

Doamna Laura Codruța a domnului Kovesi, zic așa ca să fiu sigură că nimeresc, voi doi împreună sau separat, scoateți dacul din voi, ca să rămână și Hunedoara leagănul poporului român!

Doamnă, fii bărbată, scoate dacul din tine și ia dracii din Hunedoara!

Ramona ROȘULESCU