Deturnare de fonduri pentru reabilitarea Muzeului Aurului din Brad

0
8

Peste trei milioane de lei au fost scoase din sumele alocate pentru lucrările de conservare, închidere şi ecologizare de la  mina Barza, din judeţul Hunedoara,  pentru reabilitarea Muzeului Brad.

 

Controlul efectuat de Corpul de Control al premierului la Conversmin arată că reprezentanții societății au folosit banii pentru închiderea și ecologizarea minei Barza pentru reabilitarea clădirii Muzeului Aurului din Brad. Clădirea nu se afla în perimietrul minier, ci în patrimoniul MINVEST, astfel că alocarea de fonduri pentru Muzeul Aurului a fost ilegală.

”Din sumele alocate de la bugetul de stat pentru realizarea lucrărilor de conservare, închidere și ecologizare a obiectivului ”mina Barza”, prevăzut pe poziția 36 din anexa nr.1 la HG nr. 1008/2006, a fost decontată suma de 3.208.550 RON pentru lucrări de reabilitare și dotare a clădirii în care se află Muzeul Aurului Brad, lucrări care nu au legătură cu obiectivul minier și nici cu scopul programului de conservare, închidere și monitorizare postînchidere a factorilor de mediu”, se arată în raportul Corpului de Control.

Prin includerea lucrărilor de reabilitare și dotare a clădirii Muzeului Aurului Brad, Conversmin a încălcat dispozițiile pe baza cărora a fost înființată societatea. Asta pentru că a alocat bani pentru o clădire ce nu aparținea unității miniere ce trebuia închisă.

Banii s-au dus nu numai pe reabilitarea interioară și exterioară a clădirii, ci și pe realizarea unui sistem electronic de securizare, achiziția de mobilier,  dar și pe lucrări legate de colecția de exponate, precum depozitarea, evaluarea, clasificarea și informatizarea, expunerea, asigurarea transportului și a microclimatului interior adecvat pe timp de iarnă.

Când Muzeul Aurului Brad a fost predat Conversmin pentru reabilitare, adică în 14 aprilie 2008, valoarea de inventar a imobilului era de 78.291 lei. După executarea lucrărilor, valoarea de inventar a clădirii din patrimoniul Minvest a fost majorată cu suma de 2.684.439,72 lei, reprezentând contravaloarea lucrărilor executate.

Aeastă deturnarea fondurilor aferente obiectivului minier Barza către Muzeul Aurului Brad este inclusă de Corpul de Control al premierului printre posibilele fapte de natură penală. Pasibili de cercetare penală sunt reprezentanții Ministerului Economiei care care și-au exercitat defectuos atribuțiile de serviciu aprobând executarea și decontarea lucrărilor de la Muzeul Aurului Brad, dar și reprezentanții Conversmin care au contractat și decontat aceste lucrări. Vinovați sunt și reprezentanții Minvest pentru că au determinat includerea lucrărilor de la Muzeul Aurului Brad în categoria celor de închidere și ecologizare a minei Barza.

Aceste fapte au prejudiciat bugetul de stat cu suma de 3.208.550 lei și se încadrează la abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată.

Lucrările au început în perioada 2007-2008 şi au fost finalizate în anul 2012. Conversminul a fost condus de Sorin Copăescu şi Ioan Stamin Purcaru, iar Minvest de Daniel Andronache, actualul director al Complexului Energetic Hunedoara