Dacă alergi în jurul Globului ești tot român, nu? Și nu te lasă mândria…

0
148
hunedorean

Dacă alergi… Desigur poți alerga la propriu sau imaginar, cu degetul arătător, pe fiecare linie a cartei geografice. O incursiune în lumea largă face bine la consolidarea obârșiei. Să înțelegi faptic unde ești așezat pe acest pământ. Și atunci încerci să-ți oferi singur explicații. Prin comparații. Ce ai tu și nu au alții. Ce au alții și nu ai tu. Sigur, fără dubii, naționalitatea vă ține în colțuri diferite ale arenei. Dar întotdeauna, în viață, este bine să-ți cunoști adversarul. Să știi cu cine stai în arenă. Să-l cunoști ”de la mama lui”. De la origine.

Dacă nu ai ”comoara”, nu ai limba

”Limba noastră-i o comoară în adâncuri cufundată”… Chiar în adâncurile Madagascarului. Nu înțelegeți ce vrem să dezbatem astăzi, cum nu am înțeles nici noi până să fugă Mazăre de condamnare de ce trebuie să știe un viitor polițist cum se numește un locuitor din Madagascar. Problemă mare și numele locuitorilor. Așadar Mazăre e acum “malgaș”, nu “madagascarian”…

Și dacă tot am început o călătorie prin lumea lor, trebuie să știm cum se numesc locuitorii din Costa Rica de la Elena și Bica. Ei sunt “costaricani”.

Ehh, și când ne gândim câți își beau cafeaua la Monte Carlo și nu știu că locuitorii se numesc “monegasci”, acel Monte Carlo unde ai noștri sunt vedete, mais oui… Monaco…

Să fugim și în Spania la Palma de Mallorca. Aici locuitorii se numesc „mallorquini”. Latini de-ai noștri.

Italia, acolo unde românii noștri sunt ca la ei acasă… Bergamo și “bergamsci” și locuitorii capitalei toscane Florenţa, care se numesc „florentini” ne sunt mereu prieteni.

Am ajuns și în Franța unde cu siguranța vom dori să bem un vin bun “de Bordeaux”. În ceea ce-i priveşte pe locuitorii oraşului Bordeaux, din sud-vestul Franţei, ei se numesc „bordelezi”.

Putin nu găzduiește niciun fugar încă, nu-i face “moscoviți”.

Am tot alergat pe hartă, maine revenim pe tărâmul românesc să vedem dacă ne știm “numi” în funcție de zona de unde provenim.

prof. Cristina CIUCU

editor Ramona Roșulescu