Cum a ajuns „neamţul lui Iohannis” stăpân peste spaţiile comerciale din Lupeni şi Vulcan

0
3007

Un om de afaceri german, implicat în scandalul cu iz penal al retrocedărilor ilegale care al vizează pe Preşedintele României, Klaus Iohannis, este stăpânul absolut al spaţiilor comerciale din Lupeni şi Vulcan. O tranzacţie catalogată de unii drept „suspectă”, dar care s-ar fi perfectat pe bursă, de unde Braune Stephan Max Johannes – neamţul respectiv, a cumpărat acţiunile celor de la FPS şi FPP.

Practic, Braune Stephan Max Johannes, supranumit „neamţul lui Iohannis” din cauza afacerii în care este implicat şi a scandalului imens ce i-a urmat, a devenit în scurt timp acţionar unic al societăţii Stil Com-Hunedoara SA din Vulcan, precum şi al societății similare din Lupeni, Nova SA, ambele având ca obiect de activitate principal închirierea şi subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate. Astfel, conform datelor vremii, la data de 16 august 2001 Braune Stephan Max Johannes a cumpărat prin bursa de valori 21.776 acţiuni ale Stil Com-Hunedoara SA, pentru care a plătit 1,48 miliarde de lei. Braune Stephan Max Johannes intenţiona să achiziţioneze 42,58% din acţiunile societăţii la 68.000 de lei/acţiune. Oferta s-a realizat în proporţie de 64,68%, arată datele indicate de www.ancheteonline.ro, ofertantul reuşind să achiziţioneze 21.776 de acţiuni, reprezentând 27,54% din totalul acţiunilor societăţii. Valoarea tranzacţiei s-a ridicat la 1,48 miliarde lei. Pe lângă această oferta s-a mai realizat o tranzacţie prin care 39 de acţiunile Stil Com au fost transferate la 22.000 lei/acţiune. Tot în 2001, Braune devine şi principalul acţionar al societăţii Nova din Lupeni, iar la această oră datele de la Registrul Comerţului indică faptul că „neamţul lui Iohannis” este acţionar unic. De precizat că tranzacţia a dus mulţumire cel mai probabil doar în „tabăra” cumpărătorului acţiunilor, care s-a văzut stăpân peste spaţiile comerciale deţinute până nu de mult de statul român şi închiriate unor mici investitori. Unul dintre cei care s-a văzut nevoit să îşi mute afacerea este chiar primarul Vulcanului, Gheorghe Ile, şi asta datorită chiriei imense pe care ar fi trebuit să o plătească.
“A venit neamţul, a cumpărat tot şi acum ăştia stau în chirie şi el câştigă. A cumpărat şi Lupeniul şi Vulcanul pentru că a fost acelaşi om care le-a dat aproape gratis. Au cumpărat de la Bursă pe naiba, au avut acţiuni, cupoanele alea cumpărate de pe piaţă. Pe mai nimic au luat tot. Pe noi ne-a scos afară din farmacie în anii 90. Ne-au cerut 700 de milioane atunci, cum ar fi 7 miliarde acum. Păi de unde? Noi am fost nevoiţi să ne construim dacă am vrut să facem ceva…”, ne-a declarat recent primarul Gheorghe Ile.

Conform unor informaţii de încredere, practic 70% dintre acţiunile celor două societăţi comerciale intrate în posesia omului de afaceri german au fost ale FPS, iar diferenţa de 30 de procente a aparţinut micilor “cuponari” şi Fodului Proprietăţii Private.

De precizat că, în acelaşi an în care a început să preia en-gros imobile din diverse oraşe ale ţării, Braune Stephan Max Johannes a devenit şi cetăţean român. Astfel, la dată de 18 decembrie 2001 a primit cetăţenie română prin Hotărârea Guvernului nr. 776/16 august 2001 privind acordarea cetăţeniei române unor persoane. Lista anexă, poziţia 106:  Braune Stephan Max Johannes, cetăţean german, născut la 22 martie 1958 în localitatea Friesack, Germania, fiul lui Hans Otto Edward şi Rosemarie Karla Wilhelmine, cu domiciliul actual în satul Vale nr. 307, comună Sălişte, judeţul Sibiu.

Potrivit Hotnews.ro, Stephan Braune a sosit în România imediat după revoluţie, în 10 ianuarie 1990. Prin intermediul Bisericii Evanghelice, s-a ocupat cu distribuirea ajutoarelor, în special în zona Mediaş. A rămas aici şi a început să îşi închege afacerile. Cu foarte mare succes, iar afacerile sale sunt diverse. Braune a fost destul de activ pe piaţa financiară. În plus, însă, omul de afaceri are un “hobby”, adică achiziţionează clădiri şi terenuri, aducătoare de profit.
Carmen COSMAN – PREDA