Consemn la frontieră. Cetățean centenar, căutat de milioane de români. Răspunde la numele România.

0
177

Sunteți aici? Mai sunteți?

În lumina ultimelor evenimente, tabloul societății românești este unul iritant senzitiv. Nici nu vreau să-l denumesc în vreo cheie literală aleasă. Sunt suficienți analiști prețioși, unii urechiști de drept, care sunt dispuși să așeze niște piese de puzzle într-o teorie echidistantă, deontologică, servită masei largi. Acea mulțime (dez)organizată care în ultimii 30 de ani a fost hrănită cu porții duble de lecții de descurajare, destabilizare, lipsă de încredere și complexe de inferioritate. Desertul a fost întotdeauna pe măsură, se știe. Bomboana de pe colivă, nu? Cireașa de pe tort, și ea mititca, stătea doar la masa rotundă…  

Ultimul lansator de grenade a dinamitat instituțional statul

Pe rând… Realmente, gravitatea situațională este așezată pe soclul imaturității instituționale. Oamenii pot greși. Instituțiile statului însă nu pot uza de această ”stare umană”. Pentru ele este acceptată doar ”starea funcțională”. Greșești, plătești. Instant. Și apoi, în secunda doi, îndrepți eroarea. Instituțional, atenție! Nu pe persoană fizică. Instituțiile funcționează într-un cadru legslativ, nu într-un context politic personalizat. Instituțiile funcționează continuu, nu sezonier. Instituțiile statului sunt parte integrantă a unui stat funcțional. În niciun caz, nu pot fi folosite în interes personal sau împotriva intereselor cetățenilor și statului, în întregul său.
Tocmai acest DREPT național a fost pierdut.

Instituții paralizate, România aruncată în afară lumii civilizate

7 zile. O săptămână. O perioadă mult prea lungă în care instituțiile statului român nu au acționat ”instituțional”. Niciuna. Ceea ce induce, accentuează și consolidează la nivelul societății acea stare de instabilitate, nesiguranță și agresivitate colectivă. Ceea ce dinamitează la nivel european și mondial imaginea unui stat de drept. Ceea ce periclitează autonomia și securitatea națională.

Scuzele cătușelor

Jandarmeria română nu a reușit, în șapte zile, să se delimiteze de ”factorii agresivi, izolați” din interiorul ei. Aceia despre care spun, oficial, că e posibil să fi făcut exces de zel. Nu are nicio intenție în acest sens. Și este logic, pentru orice minte lucidă. Acei jandarmi zeloși au acționat la comandă. Șefii jandarmilor ies, oficial în declarații publice, și cer scuze. Măcar dacă le-ar prezenta aceste scuze. Comportament infantil care nu are nimic în comun cu cadrul instituțional. Dar e bine, nimeni nu are pretenții de mai mult.

Lege trunchiată

Parchetele au acționat dezechilibrat. Au reținut mai multe persoane care au atacat ”haina statului”. Acea haină purtată de jandarmeriță. Judecătorii i-au și arestat. Corect, dacă așa indică probatoriul. Din cealaltă parte, cea care a stat în fața instituției militare, zeci de români sunt internați în spitale. Sute sunt gazați. Nici măcar o zvâcnire de mușchi ai feței. Niște cifre reci despre număr plângeri, număr audieri, categorie gaze.

Medicina bolii

Însuși Raed Arafat, salvator al Medicinei româneștti – după cum este asimilat în societate – face apel ca poporul rănit să nu mai aglomerezse unitățile medicale. Intervenția acestuia este una care frizează medicina. Mai urma să spună, ”tratați-vă băbește!”… Apelul este adresat aceluiași popor care a donat mărinimos 2 la sută pentru ca SMURD-ul pe aripile căruia s-a așezat Arafat să poată zbura pe cerul medicinei din România. Și zboară bine de câțiva ani.

Umbrelă infracțională

Ministerul Administrației și Internelor nu există în această perioadă. După ce a trimis forțele militare – Jandarmeria – direct pe fundul Mării Negre, MAI privește acum spre albastrul cerului. Câteva avioane, care și-au făcut deja simțită prezența, le mai flutură totuși câte un steag de luptă.

Incompetență cu chip uman

Primul ministru al României, primul ministru al Guvernului român, a început să scrie scrisori. Nicio acțiune în favoarea statului. A statului român. Doar acțiune de imagine. Reacție la reacția politicienilor europeni. Și atât.

Pas cu pas spre denigrarea României

Președintele țării se uită, din exterior, la poarta instituției în care a fost trimis de români. Nu o recunoaște ca haină de sezon. Nicio abordare instituțională nu a fost în stare Klaus Iohannis să pună pe masa românilor în această perioadă.

Fără apărare

Consiliul Superior de Apărare a Țării nu a fost convocat. Motivul, pe canale neoficiale: sunt prea mulți membri PSD în structură. NU ar putea exista o analiză. Q.e.d.  Statul este condus în interes personal și de grup. Pentru că legea nu este funcțională. Nu stă în mâna unor persoane de stat, responsabile.

Avocatul deșertăciunii

Avocatul Poporului este inexistent, dar ia salariu consistent. Își apără și el sărăcia, și nevoile, și interesele.
Și atunci…

Ultima soluție. Consemn la frontieră. Nu mai iese nimeni din țară

Cetățeanul Centenar care răspunde la numele de România a dispărut. Încearcă să părăsească teritoriul. Un consemn la Frontieră ar putea reprezenta ultima soluție pentru găsirea lui. Pentru regăsirea lui. Blocați granițele să nu poată fugi. Opriți-le chiar. Închideți-le! Ca să nu-l pierdeți. Peste alți 100 de ani, și alți români ar trebui să se bucure de strămoșul lor.

Se poate? Mai aude cineva? Sunteți aici? Sunteți bine?

Ramona ROȘULESCU