Complexul Energetic Hunedoara trebuie să returneze ajutoarele de stat necuvenite

0
881

Lovitură de grație pentru Complexul Energetic Hunedoara. Statul român trebuie să recupereze sumele încasate de societatea hunedoreană drept subvenție necuvenită. Suma aferentă, potrivit Comisiei Europene, este de aproximativ 60 de milioane de euro. 

Patru din cinci împrumuturi girate de Finanțe sunt ajutoare incompatibile

Comisia Europeană a finalizat investigația deschisă încă din primăvara acestui an în cazul Complexului Energetic Hunedoara. România trebuie să recupereze de la producătorul de energie aproximativ 60 de milioane euro. La acesta se adaugă și dobânzi.

”Comisia a concluzionat că patru dintre cele cinci împrumuturi, în valoare totală de aproximativ 60 de milioane EUR, plus dobânzile aferente, sunt incompatibile cu normele UE privind ajutoarele de stat și România trebuie să le recupereze. Al cincilea împrumut reprezintă un ajutor existent, acordat înainte de aderarea României la UE și, prin urmare, nu este necesar să fie recuperat”, se arată în comunicatul de presă de joi al Comisiei Europene.

Este vorba despre împrumutul acordat pentru rambursarea ajutoarelor incompatibile anterioare, împrumuturile de la BCR și BRD contractate în beneficiul CE Hunedoara și împrumutul de la BIRD acordat CE Hunedoara.

Banii trebuie recuperați

În urma deciziei Comisiei Europene, România trebuie să recupereze ajutorul ilegal și dobânzile aferente.

„Un guvern poate sprijini o societate care are dificultăți din punct de vedere financiar dacă societatea are un plan de restructurare solid, contribuie la costurile restructurării sale și dacă denaturarea concurenței este limitată. În cazul CE Hunedoara, aceste condiții nu au fost îndeplinite. Am constatat că împrumuturile din surse publice acordate de România societății CE Hunedoara au conferit acesteia un avantaj economic necuvenit. Aceasta înseamnă că ajutorul de stat a fost ilegal. Acum, România trebuie să recupereze ajutorul ilegal acordat societății”,, arată Margrethe Vestager, comisarul responsabil cu politica în domeniul concurenței.

Normele UE privind ajutoarele de stat impun, ca o chestiune de principiu, recuperarea fără întârziere a ajutoarelor de stat incompatibile.

”Normele UE privind ajutoarele de stat nu prevăd aplicarea de amenzi, iar recuperarea nu are drept scop penalizarea întreprinderii în cauză, ci pur și simplu restabilirea egalității de tratament cu alte întreprinderi”, informează Comisia.

Fără planuri de restructurare și eficientizare

În aprilie 2015, Comisia a aprobat un ajutor de salvare temporar în valoare de 37,7 milioane EUR (167 de milioane RON) pentru Complexul Energetic Hunedoara. România s-a angajat să prezinte un plan de restructurare menit să asigure viabilitatea societății, sau un plan de lichidare dacă nu erau rambursați banii.

Din martie anul curent, Comisia a examinat conformitatea cu normele UE privind ajutoarele de stat a celor cinci împrumuturi finanțate sau sprijinite din fonduri publice acordate complexului. La 30 iunie 2016, acestea se ridicau la aproximativ 73 de milioane EUR.

”În conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat, intervențiile statului în întreprinderi sunt considerate a nu reprezenta ajutor de stat atunci când sunt efectuate în condiții pe care le-ar fi acceptat, într-o situație similară, un investitor privat care operează în condiții de piață (principiul investitorului în economia de piață)”, informează Comisia Europeană.

Potrivit acesteia, niciun operator economic privat în economia de piață nu ar fi acordat, garantat sau prelungit vreunul dintre cele cinci împrumuturi de care beneficiază CEH. Mai ales că începând din 2013 situația societății e în continuă deteriorare.

”Prin urmare, măsurile de sprijin din bani publici acordate de România au conferit CE Hunedoara un avantaj economic necuvenit față de concurenții săi și, prin urmare, constituie ajutor de stat în sensul normelor UE”, mai arată Comisia Europeană.

Pe parcursul investigației, Comisia a constatat că planul de restructurare prezentat de România în octombrie 2015 și modificat în ianuarie 2016 nu asigura viabilitatea pe termen lung a complexului fără continuarea ajutorului de stat. Mai mult, planul nu a fost aplicat de întreprindere.

”În plus, Comisia a concluzionat că CE Hunedoara nu a avut nicio contribuție proprie notabilă la costurile de restructurare și că România nu a propus nicio măsură pentru a limita posibilele denaturări ale concurenței rezultate ca urmare a acordării unui sprijin semnificativ din partea statului”, se mai arată în decizie.

CEH poate funcționa. Decizia nu înseamnă încetarea activității

România a asigurat Comisia Europeană că, în ipoteza că societatea intră în lichidare și activele sale sunt vândute, legislația națională va cuprinde dispoziții pentru evitarea întreruperii bruște a furnizării de energie electrică și termică în regiunea deservită de termocentralele hunedorene.

Conform Comisiei Europene, România poate adopta măsuri adecvate și proporționale pentru a evita orice întrerupere bruscă a serviciilor furnizate.