Comisarul 009. Direcția de Control Intern din IGPR l-a ”pierdut” printre foile de boală

0
817
i-a
foto: adevărul.ro

Comisarul – alergător de cursă lungă. Un polițist din Hunedoara, comisar șef de poliție, nu poate fi cercetat disciplinar de IGPR.  După 9 luni de concediu medical a solicitat concediul de odihnă. Șefii lui de la IPJ Hunedoara i-au acceptat cererea.  Așadar, Dănuț Mocanu – comandant al Poliției Lupeni până vineri 15 decembrie – beneficiază acum de alte 58 de zile de concediu de odihnă.  A primit tot. 20 de zile de concediu de odihnă, restant din 2016 și alte 38 din anul 2017. După vacanța lui prelungită și după bagajul său profesional de până acum, colegii lui nu îl mai vor în echipa lor. Conducerea IPJ Hunedoara l-a mutat în altă grupă: Poliția Petroșani. Aici este doar ”subșef”, adică al doilea om în echipă. Totul, spun cei din poliția județeană ”ca să fie pace în colective”

comisarul
Dănuț Mocanu

Comisarul 009 sau când sistemul se balansează în fața legii

Care pe care? Aceasta pare perioada pe care o parcurge activitatea din IPJ Hunedoara în ultimele 12 luni. Ultimele, pentru că acestea au fost la nivel public, dar cu siguranță răzmerița mocnește de ani mulți. Odată cu introducerea unui străin în colectiv, liniștea indusă în corpul polițienesc s-a dărâmat. Cel puțin așa reiese din raportul întocmit de echipa de la Direcția Internă de Control trimisă de IGPR în luna martie. Echipă ajunsă la Poliția Lupeni după mai multe sesizări făcute de polițiști, dar și de al doilea om din unitatea de poliție – proaspătul sosit Sorin Suciu, până la acel moment comandant al Poliției Uricani din Valea Jiului.

Odată cu mutarea lui Sorin Suciu la Poliția Lupeni, la 1 septembrie 2016, liniștea echipei de conducere de aici s-a risipit. Noul venit, însărcinat ”până peste cap”, nu reușea să-și îndeplinească sarcinile de serviciu. Suciu era responsabil de Biroul de Ordine Publică, Dispecerat, Serviciul Rutier, dar și de partea cu Informațiile clasificate. Văzându-se depășit de situație, Suciu a început să scrie, să facă rapoarte pentru a-și justifica ”neputința profesională”. Două erau cauzele pe care scria neputință, spune același raport. Pe de o parte este indicat volumul mare de lucru – fiind găsită activitate ce trebuie recuperată încă din anul 2003, când procedurile legate de informațiile clasificate, de exemplu, fuseseră abandonate de fosta conducere. În altă ordine de idei – scriu cei de la IGPR – este observată și ”lipsa sprijinului din partea șefului Poliției Municipiului Lupeni (Dănuț Mocanu – n.r.). În plus, la nivel de unitate au fost identificate și indicii că șeful Poliției instiga subordonații împotriva adjunctului său în scopul discreditării acestuia.

Pe acest fond, calitatea activității, dar și cadrul organizațional au cunoscut o evidentă decimare. Analiza / verificare făcută de cei de la IGPR nu este deloc una optimistă pentru ceea ce se poate întâmpla într-o unitate de poliție. Adică acea instituție în care legea trebuie să fie imn, iar cooperarea trebuie să meargă unsă pentru atingerea obiectivelor funcțiilor.

Așadar, majoritatea polițiștilor s-au apucat de scris în fața superiorilor veniți de la București în luna martie când sirenele de alarmă nu au mai putu fi amuțite la județ.

Activitatea investigativă la nivelul corpului polițienesc de la Lupeni conturează imaginea unui ”lagăr ce se vrea unul modern”. Un șef atotputernic care taie și spânzură și în fața căruia nu respiră firul de iarbă.0

”În ceea ce privește personalitatea interpersonală, adică așa cum o văd ceilalți în cadrul relațiilor, șeful Poliției Municipiului Lupeni este caracterizat ca fiind o persoană lăudăroasă, agresivă fizic și verbal, egoistă, necinstită, căutând să îl păcălească pe ceilalți. Impulsiv și necontrolat reprezintă un factor de tensiune pentru relațiile din cadrul colectivuluiu”, este clar subliniat în concluziile raportului întocmit de cei din comisia trimisă de Direcția de Control Intern de la IGPR.

Dacă majoritatea polițiștilor din Lupeni îl vede într-un așa tablou pe comandantul cercetat, Mocanu nu a demonstrat alt tip de comportament nici în timpul cercetărilor derulate de șefii de la București. Astfel că cei de la IGPR s-au lovit de stilul refractar pe care l-a adoptat comandantul în timpul verificărilor disciplinare refuzând orice dialog sau colaborare cu cei care căutat explicații. Mai mult, după ce a refuzat întocmirea unui raport explicativ, Mocanu a anunțat IPJ că intră în concediu medical.

96,6 dintre respondenți percept o atmosferă tensionată la locul de muncă, motivul principal fiind atitudinea comandantului Poliției Municipiului Lupeni. Conflictele existente în cadrul Poliției Municipiului Lupeni favorizează și stilul de conducere ineficient de la nivelul poliției, bazat pe neîncredere.

Mocanu este caracterizat de subalternii săi ca un șef care adoptă o comunicare defectuoasă, superficială – nu furniza informații complete despre obiective și sarcini. Mai mult prin atitudinea față de subordonați pe care îi trata cu lipsă de respect uman și profesional. Amenințările și presiunile pe care le acuză polițiștii au codnus la afectarea actului de management. Cei din IGPR au evidențiat că stilul comandantului este perceput la nivel de colectiv ca unul toxic.

În timpul și mai ales după finalizarea verificărilor din luna martie, o serie de sesizări au ajuns pe masa procurorilor. Acestea așteaptă finalizarea,

Cum finalizare așteaptă și cei de la IGPR care nu au putut să-l cerceteze pe comandantul Mocanu pentru că a refuzat colaborarea și apoi imediat a intrat în concediu medical.

Până una-alta, Cei din IPJ Hunedoara au găsit soluția ”salvatoare” de rezolvare a situației. L-au luat pe Mocanu și l-au mutat în alt grup. Grupul de la Petroșani. De data aceasta, nu șef plin, ci ”subșef”. Riscuri?

”Cu siguranță conducerea Inspectoratului Județean de Poliție a luat această decizie în baza unor evaluări de risc și a unor aspecte ce țin de politica managerială a instituției. Oricum pot să vă asigur că polițiștii își fac în continuare datoria oriunde își desfășoară activitatea indiferent de subunitatea de poliție din care fac parte. Cu siguranță există și pârghiile necesare pentru gestionarea unor astfel de posibile situații neplăcute ce pot apărea și care sunt inerente oricărei astfel de activități. Noi vom acționa legal și prompt, astfel încât serviciul polițienesc să nu aibă de suferit”, a declarat, pentru GDD, purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara, Bogdan Nițu.

Poliția din Lupeni este condusă acum de Florin Huluță, adjunctul lui Mocanu care a fost împuternicit ca șef până la organizarea unui concurs pe post. Mocanu a putut fi transferat de la Lupeni,, fiindcă și-a dat acordul pentru această mutare. Această mișcare a fost vehiculată și în luna martie, tot la cererea lui Mocanu, însă lucrurile s-au schimbat neașteptat și fără justificare la nivel public.

Cei din IGPR susțin că cercetarea lui Dănuț Mocanu va continua după ce acesta se va întoarce din concediu de odihnă.

Ramona ROȘULESCU

AUDIO. Poliţiştii rup rândurile. Comandantul „alo, alo, bă, alo, îţi dau eu stres” se luptă – prin dosare – cu propriii subalterni