Cererile de insolvență ale CEH, judecate după vacanța judecătorească

0
17

Cel puțin juridic, pentru trei luni, CEH-ul scapă de insolvență. Dosarul în care opt societăți cer insolvența Complexului Energetic Hunedoara a fost amânat pentru începutul lunii septembrie.

Instanța de la Tribunalul Hunedoara a decis, la finele săptămânii trecute, să amâne pentru luna septembrie dosarul în care este cerută insolvența Compexului Energetic Hunedoara.

Pe perioada de vară instanțele intră în vacanța judecătorească, astfel că următorul termen al procesului a fost stabilit pentru data de 3 septembrie.

Dosarul prin care se cere insolvența Complexului Energetic Hunedoara a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Hunedoara la mijlocul lunii aprilie. Dacă inițial a fost o singură societate, acum numărul partenerilor de afaceri care cer insolvența structurii energetice hunedorene a ajuns la opt, în același dosar fiind conexate cererile venite din partea Romlink Invest SRL, Instal Comimpex, Arteca Jilava, Boștină și Aosciații SPRL, Delta Plus Trading, Meridian Electro Construct, Brenntag SRL și Ureserv.

Înființat în toamna lui 2012 din fuziunea termocentralelor Mintia și Paroșeni, și cu minele incluse în structura CEH în vara lui 2013, complexul hunedorean a avut parte doar de directori numiți politic de către partidul aflat la guvernare, PSD. Directorii recomandați doar de carnetul de partid au adus CEH în pragul falimentului, la acest moment datoriile fiind de ordinul sutelor de milioane. Și, pentru că au fost numiți politic, niciunul dintre cei răspunzători pentru situația creată nu a fost tras la răspundere. Ba mai mult, ca o recompensă, unii dintre ei mai sunt încă menținuți în funcții. Pe mii de lei lunar.

În tot acest timp, complexul hunedorean a acumulat datorii de peste 900 de milioane de lei, minerii nu mai au cu ce lucra, producția de cărbune a scăzut drastic pentru că nu există echipamentele și uneltele necesare extracției și societatea nu a achiziționat certificatele de carbon necesare funcționării termocentralelor motiv pentru care riscă o amendă de peste 100 de milioane de euro.

Mihaela MIHAI