Ce face conducerea CEH pentru a asigura continuarea activității: nimic concret în afară de a face deconturile pentru ajutorul de stat

0
534

Complexul Energetic Hunedoara a fost mereu o unitate la care lipsa de viziune managerială și-a spus cuvântul. Mutările de la nivelul conducerii nu au adus cu ele și îmbunătățirea perspectivei manageriale. La final de 2017, planurile pentru continuarea activității sunt unele teoretice. Nimic practic în afară de încasarea ajutorului de stat pentru minele Lonea și Lupeni care vor fi închise.

De la ploaie la vânt la continuarea de demersuri și depunerea de eforturi

Strategia conducerii CEH pentru companie este una săracă. La fel cum e și abilitatea managerială a celor care o conduc. Nimeni nu spune clar ce măsură a fost întreprinsă ci doar ce ar dori să facă în viitor.

Într-un document semnat de directorul general al CEH, Viorel Stancu, care stă la baza unui răspuns oferit de Ministerul Energiei deputatului Cristina Prună, măsurile întreprinse pentru continuarea activității companiei pot fi numărate pe degetele de la mâini.

În urmă cu câțiva ani, fostele conduceri ale CEH doreau crearea de microhidrocentrale pe Mureș, dar și un grup pe gaz la Mintia care să reducă din costurile de producție ale energiei obținută din huilă. CEH-ul a rămas cu dorințele, și cu procedurile inițiate și anulate pentru că nu a găsit parteneri interesați. Nici n-avea cum în condițiile în care pierderile companiei se adânceau de la o lună la alta, iar soluțiile de redresare lipseau cu desăvârșire.

În urmă cu trei ani, directorul general de atunci al CEH, actualul director pe energie din cadrul complexului, vorbea de un plan desprins de la rubrica meteo.

”Unul dintre argumente este că vara situația noastră se va îmbunătăți. Accesul nostru pe piața de energie electrică va fi mai facil și prețurile vor fi mai mari. Mă bazez și pe prognozele meteorologilor, ale ultimilor 10-15 ani, cu privire la evoluțiile majore în ceea ce privește clima pământului. Cred că argumentul ăsta atârnă destul de greu și la cei care poartă responsabilitatea întocmirii strategiei energetice a României până în 2035. În acest fel vom fi cuprinși cu grupurile 3 și 4 de la Mintia și grupul de la Paroșeni, cu investițiile ulterioare, cele două grupuri de coincinerare care deocamdată nu au fost luate în calcul pentru că suntem la început. Dacă vom fi cuprinși în strategia României în ceea ce privește strategia energetică, cu siguranță vor trebui să ne și plătească la adevăratele costuri serviciile de sistem printre care cea mai importantă e rezerva terțiară lentă”, spunea Niculescu.

Acesta recunoștea că ”mergem pe scenarii” aducând în discuție o situație din 2001. Atunci Dunărea a scăzut la un debit foarte mic, iar unicul grup de la Cernavodă a fost închis.

Pe astfel de „strategii” s-a bazat CEH-ul pentru a concura pe piață cu alți producători de energie.

Încasarea subvenției, cea mai precisă strategie

Acum, conducerea de la CEH spune că va continua demersurile pentru continuarea activității. Viorel Stancu, directorul general al CEH, vorbește despre măsuri de eficientizare pentru respectarea indicatorilor prevăzuți în bugetul de venituri și cheltuieli, dar și de un plan de reorganizare care să respecte același buget. CEH a disponibilizat deja circa 500 de oameni și ar mai trebui să concedieze încă pe atâți pentru a îndeplini hotărârile asumate de Guvern și bugetul companiei.

Cea mai ”activă„ operație de la CEH e încasarea subvenției.

„Se întocmesc deconturi lunare pentru încasarea ajutorului de stat pentru închiderea minelor necompetitive”, susține directorul general al CEH, Viorel Stancu.

În același răspuns, Stancu arată că s-a întocmit documentația de renotificare a Comisiei Europene ”în vederea alocării ajutorului de stat pentru închiderea minelor necompetitive în conformitate cu Decizia de prelungire a activității de exploatare a huilei la EM Lupeni până la finele anului 2018 și de prelungire a intervalului de timp în care vor fi efectuate lucrări de închidere propriusiză a celor două exploatări miniere, respectiv Lonea și Lupeni”.

Conducerea CEH mai continuă ”demersurile pentru accesarea unui ajutor de stat de tip SIEG” și va ”depune eforturi pentru a aloca fondurile necesare achiziționării certificatelor verzi și a CO2 aferente anului 2017 pentru evitarea și/diminuarea penalităților și amenzilor percepute pentru neconformare”.

De menționat că numai pentru certificatele de carbon lipsă CEH are amenzi de peste 1,5 miliarde de lei, iar Administrația Fondului pentru Mediu vrea insolvența companiei.

De prin 2015 mineritul trebuia separat de energie. A spus-o statul român care a dat anumite sume de bani complexului pentru a ieși din impas. Acum, același director Stancu spune că ”vor fi făcute demersuri pentru separarea activității miniere de activitatea energetică în sensul divizării/externalizării activelor competitive către noi entități”.

CEH a obținut dreptul de a asigura servicii de sistem și în primul trimestru al anului viitor, asta pentru că ANRE vrea să fie sigură că se respectă programul de iarnă.