Bucătarul care ”coace” Valea Jiului la foc mic

0
1481

A dat haosul din capitală, pe liniștea muntilor Parâng. A intrat însă în plin în agitatia clientului din această zonă. Este vorba despre un bucureștean care a ales Valea Jiului, municipiul Petroșani, ca loc unde să-și continue activitatea profesională. Și nu o face de unul singur. Treptat și-a a adus aici parte a echipei cu care a lucrat și în țară și în străinătate. 

Bucătăria, locul unde totul este posibil

A lucrat în străinătate, dar și în restaurante din București. De doi ani a ales un loc de muncă oferit de Valea Jiului. Alegerea lui pare desprinsă din realitate, fiindcă populația de aici pleacă să lucreze în altă parte. Initial și el venise în Valea Jiului, la Hotel Rusu, pentru doi ani, dar între timp s-a răzgândit. Are multă treabă pe aici. Este maestru în arta culinară și îi plac provocările meseriei lui.

”Am avut de ales între Brașov, Iași și Petroșani pentru a ieși puțin din haosul din București. Am ales Petroșani și sincer nu îmi pare rău. S-a dovedit a fi cea mai bună alegere”, a declarat, pentru Gazeta de dimineață, maestrul în arta culinară Paul Mihăilescu.

 Bucătăria este locul unde se simte în largul lui. Și se poate lăuda și cu o experiență internațională de durată.

”Am lucrat și în străinătate. Italia și Franța sunt două repere foarte importante în gastronomia mondială și automat am vrut să fiu prezent în ele”, mai spune Mihăilescu.

 

Valea Jiului este un alt punct pe harta gastronomiei

Provocările oferite de Valea Jiului nu ar părea la prima vedere la fel de intrigante ca într-un oraș mare. Consumatorii de aici sunt, fără îndoială,  mult prea reticenți, mai conservatori.

”Noi încercăm pe cât se poate prin produsele pe care le facem să mai educăm populația din zonă pentru că nu este deschisă la nou. Să zicem că ei preferă stilul secolului XX, nu vor să intre decât cu forța secolul XXI. De asta suntem aici să-i forțăm un pic. Cu ghilimelele de rigoare. Încercăm să-i educăm prin preparate, prin cunoștințe noi, prin gastronomie. Sunt convins că se poate evolua și aici”, mai spune maestrul în arta culinară.

 Când e vorba despre arta culinară orice ”forțare” devine o plăcere pentru consumatori. Fiindcă ea are alte gusturi.  Și nu numai. Oamenii devin de-a dreptul curioși și dezvoltă un dialog cu bucătarul care trebuie să explice felul de mâncare servit.

Nici asta nu este o problemă pentru bucureșteanul adoptat de Valea Jiului. Este obișnuit cu explicațiile, după cum chiar el spune, pentru că asta face tot timpul și în bucătărie.

Crede că omul sfințete locul și atunci trebuie să-și lase amprenta prin Valea Jiului.

”Asta și vreau să las ceva în urmă. E foarte important. Moștenirea trebuie lăsată. Ucenicii sunt numai cu cei din zona Văii jiului. Este destul de dificil”, explică zâmbind Paul Mihăilescu.

Valea Jiului îl provoacă

Nu a avut vreo experiență care să-l fi marcat profesional. Dar îi place mult în zonă. Situația în sine din Valea Jiului i se pare destul de funny, după cum singur apreciază. Mai mult, a decis să mai rămână încă vreo doi-trei ani pe la poalele Parângului.

Cu toate acestea situațiile de criză nu îl ocolesc. Își pune mâinile în cap înastfel de situații, dar

Nu, nu intru în panică pentru că organizez totul în cele mai mici detalii. Dar asta nu  înseamnă însă că nu voi ridica puțin tonalitatea vocii în bucătărie. Emoții avem întotdeauna dar încercăm să ne stăpânim”, încheie Mihăilescu.

Același angajator al lui Paul Mihăilescu, Hotel Rusu, a adus treptat în Valea Jiului întreaga echipă a maestrului bucăttar. Mai exact, echipa cu care Paul Mihăilescu a lucrat înainte de a veni la Petroșani. Astfel, alături de Paul Mihăilescu și colegii lui au ales un loc de muncă la poalele Parângului.

Ramona Roșulescu