Atac la siguranța energetică. Ministrul Petcu și echipa PSD închid Termocentrala Mintia

0
1495
atac

Atac după atac la integritatea economică și energetică a județului Hunedoara. Minciuni instituționale care ascund atentate reale la siguranța energetică națională, dar și omucideri pe bandă rulantă. Hunedorenii sunt omorâți prin sufocare economică și profesională. Termocentrala Mintia este paralizată și pe cale de consecință Complexul Energetic Hunedoara este condus ”organizat” spre incinerare. Îl ard ca să-i șteargă urmele.

Atac energetic. Grupul 3 de la Mintia este în aer.

Au cumpărat cărbune scump, de import, ca să îl folosească în instalații cu randament redus și costuri nejustificat de mari. Management găunos pentru Compelxul Energetic Hunedoara. Ministerul Energiei girează, prin decizii politice sau chiar lipsa unor decizii profesionale, un veritabil atentat la ssiguranța energetică națională.

Starea tehnică și defecțiunile ascunse de la Termocentrala Mintia – parte a Complexului Energetic Hunedoara – periclitează și vulnerabilizează siguranța energetică națională.

Complexul Energetic Hunedoara riscă să piardă bonusul de cogenerare cea ce repreyintă o sumă calculată proportional cu energia termică produsă. Specialiștii din energie spun că acest bonus se ridică undeva la suma de 4 milioane de lei. Și asta fiindcă grupul energetic nr. 3 – singurul grup calificat în cogenerare – nu funcționează. În aceasta perioadă a anului, cum este și normal, sunt cele mai mari producții de energie termică.

Și celelalte grupuri de la Termocentrala Mintia asigură energie termică, dar nefiind calificate în cogenerare nu primesc acest bonus.

Mai mult, Termocentrala Mintia nu poate asigura reglajul secundar (serviciu de sistem) acesta putând fi asigurat doar de grupul 3 în timpul funcționării cu ambele cazane. Prin urmare acest reglaj pentru funcționarea CEH doar cu grupuri de la Mintia, altele decat grupul 3, nu a fost asigurat și evident nici plătit.

Cum s-a ajuns aici?

Grupul energetic 3 s-a aflat în reparație anuală până în data de 15.11.2017. Dată la care începea programul de trecere a vârfului de iarna, respectiv periaoda 15.11.2017 – 15.03.2018. Operațiunile de reparații nu au fost finalizate până la acest termen, lucrările fiind prelungite până în data de 12 decembrie. Când în sfțrșit au terminat – în prelungiri – l-au oprit. L-au dat de gard, l-au băgat în avarie.

La pornire, dupa termenul prelungit, s-a deteriorat unul dintre lagărele turbinei. Defecțiunea a fost generată de ignorarea unor semnale tehnice care indicau probleme la acel lagăr al turbinei. Dacă erau respectate indicațiile tehnice și semnele date de instalație această defecțiune putea fi evitată, spun specialiștii în grupuri energetcie.

Acum, lucrurile sunt mult mai complicate. Pentru remedierea defecțiunii, Mintia va trebui să apeleze la firme specializate din străinătate întrucât în România nu există societăți de profil.

Oricum având în vedere complexitatea lucrării și perioada nefavorabilă în care a apărut (perioada sărbătorilor de iarnă) este posibil ca repunerea în funcțiune a grupului să aibă loc doar în a doua jumătate a lunii ianuarie.

Acum, pentru a ascunde avaria pe care au produs-o, cei din echipa de conducere au ”prelungit termenul de reparații al grupului până la data de 31 decembrie 2018”. Ceea ce au omis cei din conducere să aibă în vedere este că orice specialist realizează ”ascunderea mizeriei făcute”. Și asta fiindcă perioada inițailă alocată lucrărilor de reparații anuale a fost de două luni, iar acum prelungirea este de două luni și jumătate.

Istoricul nu minte. Memoria nu poate fi păcălită

În trecutul apropiat, în urmă cu câteva luni, dintr-o greșeală umană, același grup trei a ”declanșat” dintr-o greșeală umană. Atunci vechea conducere a CEH (Mihael Melczer – Horia Giurgiu – Petre Nica),  a destituit directorul de sucursală – Florian Șandru și inginerul șef reparații Călin Floca.

CEH este condus politic de un ministru – Toma Petcu (ALDE) și de o echipă managerială, eminamente PSD. Mai mult, sindicatele- organismele care trebuie săî apere locurile de muncă și integritatea acestora, dar să mențină și stabilitatea și sănătatea angajaților sunt formate tot din membri de partid – PSD. Astfel tot ce înseamnă economie și energie în județul Hunedoara se află într-un proces continuu de incinerare. În domino, efectele managementului și atentatului din Hunedoara se va simți – în viitorul apropiat și la nivel național.

Compelxul Energetic Hunedoara este condus acum de Viorel Stancu, Aurel Niculescu și Cosmin Chiuzan.

Ramona ROȘULESCU