Un fost miner împletește coșuri

0
374

Hunedoara are proprii ei meșteșugari. Persoane care duc mai departe meșteșuguri și tradiții. Prea puțin cunoscuți, prea puțin promovați, prea puțin apreciați. Meșteșugarii hunedoreni nu se dau însă bătuți, iar pentru mulți dintre ei meseriile odată tradiționale sunt acum prilej de relaxare.

De la meserie la meșteșugărit

Un fost miner din zona Bradului  s-a apucat de împletit coșuri. Totul a plecat de la o întâlnire cu un meșteșugar din zona Dobrogei, de la care a învățat tehnica împletirii coșurilor de nuiele. După anii petrecuți la mină, împletitul reprezintă acum pentru el un moment de relaxare. Recunoaște însă că piața de desfacere e una restrânsă.

„Meseria nu-i moștenită din părinți, bunici. Fiind din Brad, am fost mineri toți, mai multe generații. Meseria este de la un om mai în vârstă, din Dobrogea. A ajuns printr-o întâmplare în zonă și făcea niște coșuri care înainte de 90 se foloseau în agricultură. De la dumnealui am învățat să fac coșuri mari cu 2 mânere sau așa ceva. De la alea am deviat la astea mai mici”, a declarat Marin Costea.

Coșurile sunt împletite din crengi de salcie. Însă pentru a avea un produs finit bun din punct de vedere calitativ trebuie să știi când să tai sălciile.

”Există culori. Deci culorile acuma se văd, galben, roșu și verde. Astea sunt preponderente în zonă și coșurile care se fac poate fi roșii sau galbene. Pe timp de iarnă rămân culorile, dar acum, în extrasezon pentru coșuri, culorile pălesc și nu rămân colorate, își schimbă paloarea”, explică meșteșugarul.

Producerea unui coș durează câteva ore. Fostul miner spune însă că cel mai bine lucrează iarna.

”Să zicem în 8 ore de la recoltare până la încheierea activității, dar sunt sezoniere. Mă relaxează. Când îi zăpada mai mare și vremea mai urâtă afară, atunci fac mai cu”, a completat Marin Costea.

Iarna face coșuri pentru damigene de sticlă.  Unele second hand aduse de la podgorii din Italia. Spune că așa mai face un bănuț.  Copiii nu vor să-i calce pe urme și să învețe tainele acestui meșteșug. Își prezintă împletiturile, și mai vinde din ele, pe la târgurile organizate de Consiliul Județean Hunedoara care au ca rol promovarea meșteșugarilor hunedoreni.