Ultimul cărbune de la Paroșeni, băgat în saci și încărcat într-un vagonet ce va căra și materialele din subteran

0
1065
Foto: Facebook Victoria Martin

Ultimii bulgări de huilă din subteranul minei Paroșeni au ajuns în saci. Sacii au fost mai apoi încărcați într-un vagonet inscripționat ”Mina Paroșeni, decembrie 2017”. E punctul final al unei activități prestate în ultimii 51 de ani.

Simbolic, ultima tonă de cărbune a fost prezentată, vineri, la mina Paroșeni. Joi, cărbunele din silozul minei a fost încărcat pentru ultima dată, activitatea de exploatare încetând înainte de Crăciun.

Vagonetul cu ultimele kilograme de huilă nu va deveni piesă de muzeu. Conform reprezentanților SNÎMVJ, acest echipament mai are încă multe de cărat. Vagonetul va fi folosit la scoaterea din subteran a utilajelor și echipamentelor ce trebuiesc aduse la suprafață.

Mina Paroșeni, alături de cea de la Uricani, sunt ultimele capacități ale SNÎMVJ care au avut activitate de exploatare. Potrivit planurilor de închidere, producția la Paroșeni și Uricani trebuia oprită până la finele anului 2017. La cele două unități miniere vor mai avea loc activități de închidere a subteranului și mai apoi de ecologizare a suprafețelor.

Octombrie 1966, decembrie 2017

Mina Paroșeni a fost inclusă pe program de închidere în baza deciziei 787/2010 a Comisiei Europene. Pe același program au fost incluse și minele Petrila și Uricani.

Conform istoricului SNÎMVJ, lucrările de amenajare pentru exploatarea din câmpul minier Paroseni au început în 1963. Deschiderea oficială a activității de producție a avut loc însă pe 7 octombrie 1966. Atunci a fost scos din subteran primul vagonet cu huilă.

În urmă cu 17 ani, adică în anul 2000, la Paroșeni a avut loc cea mai importantă investiție Proiectul ITOCHU-KOPEX. Acesta s-a concretizat prin punerea în funcție a abatajului frontal panoul 1, str.3, blocul V, orizontul 250, echipat cu un complex mecanizat modern.

La acest moment, complexul mecanizat este îndiguit. Abatajul în care funcționa a fost închis cu diguri de beton pentru că s-a autoîncălzit cărbubele. Conducerea societății susținea că abatajul va fi redeschis, pentru scoaterea complexuluu mecanizat, atunci când atmosefra din subteran va permite acest lucru.

 

Se pune crucea pe zăcământul de huilă. Exploatarea încetează vineri