Transelectrica, nou studiu legat de adecvanța SEN. Energia regenerabilă crește, huila tot mai slabă

0
292

Operatorul de sistem și de transport din România, Transelectrica, vrea să vadă cum va fi asigurată siguranța sistemului energetic național în condițiile în care crește ponderea resurselor regenerabile. În plus, energia pe bază de cărbune va fi redusă, ca efect al creșterii ponderii energiei regenerabile.

Energia pe bază de cărbune, tot mai restricționată

Oficialii Ministerului Energiei confirmă. Energia pe bază de cărbune va avea o pondere din ce în ce mai mică în sistemul energetic național.

”CEH încă poate contribui, în anumite situații, la stabilitatea și adecvanța SEN. În același timp însă trebuie avut în vedere că, pe termen mediu și lung, deși are un rol important în asigurarea securității energetice, producția de energie electrică pe bază de cărbune va deveni tot mai restricționată, în contextul promovării resurselor cu emisii mai reduse de carbon (gaze naturale, energie regenerabilă, energie nucleară) și creșterii prețului certificatelor de CO2„, susține Iulian Robert Tudorache, secretar de stat în Ministerul Energiei.

Mai mult, se știe deja că la Mintia, în locul grupurilor pe huilă, se doresc grupuri pe gaz.

Studiu Transelectrica

Conform secretarului de stat, având în vedere evoluțiile care se înregistrează la nivel european și global în domeniul energetic, inclusiv prin prisma propunerilor legislative din cadrul Pachetului pentru Energie Curată propus de Comisia Europeană în noiembrie 2016, Transelectrica a inițiat realizarea unui nou studiu privind adecvanța Sistemului Electroenergetic Nțaional. Studiul va fi realizat pe termen mediu și lung, având în vedere stabilirea capacității și a structurii de producție necesare pentru buna funcționare a sistemului, ”precum și a unei eventuale piețe de capacitate, în condițiile creșterii ponderii resurselor regenerabile în structura de producere„.

Studiul Transelectrica ar urma să fie finalizat cel mai probabil, în cursul anului 2019. Tot atunci va fi analizată posibilitatea implementării unei piețe de capacități în România.

Mai mult, România își va asuma o țintă de energie regenerabilă de circa 35 la sută pentru anul 2030. Acestă creștere înseamnă închiderea termocentralelor pe cărbune.

România vrea ca 35 la sută din energie să fie regenerabilă