Tradiție respectată în Parâng. Ceața a ținut politicienii acasă

0
1325

Zeci de persoane au urcat în masivul Parâng, la cota 1500 pentru a participa la Nedeia Troiței. Marcată pe 15 august, Nedeia Troiței  e parte importantă în viața comunității momârlănești din Valea Jiului.

Petrecere în ceață

BETA – Învăluită în ceață, poiana în care se ține an de an Nedeia Troiței a fost locul în care momârlanii și nu numai s-au strâns pentru a duce tradiția mai departe. De data aceasta, dintre participanți au lipsit politicienii. Oamenii au avut însă la dispoziție bucatele tradiționale la astfel de evenimente. Au așteptat însă ca în munte să ajungă și preotul pentru a oficia slujba și să sfințească bucatele.

Bucatele tradiționale au fost pregătite în oale mari, astfel încât să ajungă pentru toată lumea.

”Am pregătit zamă de oaie, carne de oaie și păsat. Am pus mult suflet și ca la fiecare mâncare e rețetă, tre să faci, dar fiecare bucătar are rețeta lui. Am tăiat 7 oi, am făcut 8 oale de carne și o căldare mare de păsat”, a spus unul dintre bucătari.

Nedeia Troiței e un  eveniment între tradiție și obișnuință. Unii nu știu de ce au urcat la munte, alții susține că tradiția trebuie dusă mai departe.

”E ziua momârlanului din Parâng…  Momârlanul fericit”, a spus un bătrân.

”De sfânta Marie, așa am pomenit și eu de când sunt copil, de la strămoși. Noi așa am vrea, să ducem tradiția mai departe,  dar cred că din ce în ce în ce se pierde, că tineretului nu-i mai place, nu mai. Eu aș vrea să mai fie da nu știu cât o să mai meargă”, spune un bărbat.

”Unii tineri duc tradiția mai departe, dar unii nu o duc deoarece le este rușine cu portul tradițional. Unii zic că le e rușine deoarece conducătorii țării nu sunt capabili să ne conducă să facă o țară mai bună. Eu de fiecare dată și când am fost mică am spus să duc tradiția mai departe fiindcă îmi place tradiția din această țară”, a afirmat o tânără.

Anul acesta ceața a ținut departe de eveniment politicienii. În munte au urcat doar câțiva consilieri locali din Petroșani.  Administrația locală a alocat din bugetul propriu 15.000 de lei pentru Nedeia Troiței. Drumul cu cele două telescaune care urcă în Parâng a fost gratis.