Stau aproape de Hunedoara, dar n-au acces la rețeaua de apă potabilă

0
48
captura DIGI24

Mii de hunedoreni ce locuiesc în zonele aparținătoare de municipiul Hunedoara nu au acces la rețeaua de apă potabilă. Proiecte de extindere a rețelei există, însă oamenii nu au idee când se vor finaliza. Până conducta va ajunge și la ei nu au decât să se spele în lighean și să se descurce cum pot.

Apă cărată cu bidoanele

În mai multe zone aparținătoare de municipiul Hunedoara, oamenii cară apă cu bidoanele. Sau primesc de la cisternă, de două ori pe săptămână. Apa din fântâni e bună numai de spălat.

ApaProd, operatorul de apă, a accesat fonduri europene pentru extinderea rețelei. Numai pentru zona Hunedoarei sunt disponibile circa 23 de milioane de euro. Lucrările nu vor începe mai repede de anul viitor.

”De promisiuni ne-am săturat ca de mere acre”, spune pentru Digi24, un locuitor din Răcăștie.

Este o zonă, la fel ca multe altele, în care apa din fântâni nu e tocmai potabilă. Oamenii se spală în ligheane, dar spun că plătesc impozite ca la oraș.

De două ori pe săptămână în zonă ajung cisternele cu apă potabilă. Cei care sunt în vârstă nu cred că mai ajung să vadă apa curgând la robinete.

Implementarea proiectului de la Hunedoara ar urma să aducă apa în casele a peste 3000 de cetățeni.

Proiectarea a fost licitată de ApaProd încă din anul 2015. Dacă nu vor mai fi contestații, lucrările ar putea începe de anul viitor. Și ar dura 3 sau 4 ani.