Stațiuni fără rețea de apă potabilă și canalizare. Turismul, alternativa ce are nevoie de investiții

0
166

Valea Jiului, adică zona sudică a județului Hunedoara, este percepută ca o zonă turistică. Mai ales în sezon de iarnă. Sunt trei stațiuni montane: Parâng, Pasul Vâlcan și Straja. O alta ar putea fi construită la Petrila. Lipsesc însă multe din stațiunile montane pentru ca turismul să devină, așa cum se vorbește de ani mulți, o alternativă la minerit.

Turism fără apă și canalizare

Canalizarea din stațiunea montană Straja a fost finalizată anul trecut. Celelalte două stațiuni montane, Parâng și Pasul Vâlcan, nu au nici rețea de apă potabilă, nici rețea de canalizare. La Vulcan și Lupeni există însă telegondole de milioane de euro care duc turiștii în locuri în care nu există minimul necesar pentru un confort turistic.

”Suntem conștienți că nu poate fi prezentată alternativa turism fără o infrastructură care să creeze un anumit standard de civilizație în turism. Și Parângul intră în preocuparea asta. Tot ce înseamnă zona turismului trebuie analizat și trebuie făcute eforturi pentru a crea un climat civilizat”, susține Mircea Bobora, președintele Consiliului Județean Hunedoara.

Autoritățile locale, cele județene și operatorul de apă și canalizare din Valea Jiului caută soluții pentru ca în stațiunile montane să poată fi asigurat confortul necesar dezvoltării turismului.

”Rămâne turismul o preocupare ca fiind realmente o alternativă pentru ceea ce ce înseamnă crearea de locuri de muncă în Valea Jiului”, completează președintele CJH.

Dacă în Straja canalizarea a fost finalizată anul trecut, în Pasul Vâlcan se va începe cu rețeaua de apă potabilă. Apa va fi captată din izvoare.

”Vom realiza colectarea apei din trei izvoare, transportul pe o distanță de aproximativ 4 kilometri până la un rezervor de înmagazinare unde va ave aloc o dezinfecție a apei ca în final, pe aproape jumătate de kilometru de rețea de distribuție să avem apă de calitate”, susține Cristian Ionică, director general ApaServ Valea Jiului.

Pasul Vâlcan este stațiunea montană unde, deși există o telegondolă, nu există locuri de cazare. Administrația locală abia a atribuit circa 40 de parcele celor care vor să construiască cabane la munte. Alimentarea cu apă din Pasul Vâlcan costă undeva la 1,8 milioane de lei. Contribuția Consiliului Județean Hunedoara este de  1,5 milioane de lei. ApaServ, operatorul de apă și canal care va și executa lucrarea va contribui cu circa 250 mii lei. La fel și Primăria Vulcan.