Softurile încurcă recalculările, pensionarii mor

0
883

Aproape un milion de pensionari au murit în ultimii patru ani. Legislația din sectorul pensiilor se modifică, anual, însă nu toți beneficiarii apucă să se bucure de eventualele majorări de pensii. Softurile folosite pentru recalcularea acestora sunt folosite ca scuză pentru neaplicarea la timp a legilor.

Legile se schimbă, pensionarii mor

În perioada 2014-2018 au murit 907.023 de pensionari. Așa arată cifrele transmise de ministrul Muncii, Marius Constantin Budăi, senatorului hunedorean Carmen Hărău (PNL).

Anul cu cele mai multe decese în rândul pensionarilor este 2015. Atunci s-au înregistrat 193.483 de decese. În 2016 și 2017 au fost câte 182.748 respectiv 188.090 decese. Anul trecut au murit 168.204 pensionari.

Legislația în domeniul pensiilor se schimbă iar membrii Guvernului anunță creșteri ale acestora. Procesul de recalculare este însă unul greoi. Oficialii invocă lipsa softurilor necesare recalculărilor. O lege ce a intrat în vigoare în vara lui 2017 nu a fost finalizată nici acum prin recalcularea tuturor dosarelor.

Mai mult, anul trecut a apărut o altă modificare legislativă care ar fi trebuit să elimine inechitățile survenite din cauza schimbărilor legislative între pensiile minerilor care au lucrat în aceleași condiții de muncă. Recalculările trebuiau începute în octombrie, după ce Casa de Pensii a primit un termen de grație să rezolve problemele legate de soft. Însă perioada nu a fost suficientă. Nici la acest moment nu s-a început recalcularea.

Oficialii de la minister spun însă că recalcularea se va face în termenul prevăzut de lege, de un an. Perioadă în care alte mii de pensionari pot muri așteptând să li se mărească pensiile.