Societatea de închideri mine, condusă de nababi. Venituri de sute de milioane, luate cu trei mâini.

8
64

Societatea cu „răspundere limitată”. Cam aşa ar putea fi interpretată, la rece, Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului care în anul 2018 va dispărea din schema companiilor naţionale subordonate Ministerului Energiei.

Ca să fii director general al SNÎMVJ trebuie să suporţi la final de an un venit total de circa 366.000 de lei. E drept nu tot dintr-o dată şi nici din acelaşi „capitol salarial”.

Aurel Anghel, directorul general al SNÎMVJ, primeşte – corporatist fiind – 21.000 de lei lunar, indiferent de rezultatele obţinute. Suplimentar, din poziţia de membru al Consiliului de Administraţie, mai pune mâna pe 4.200 de lei. Şi pentru că echipa managerială a reuşit să plătească salariile angajaţilor, dar şi obligaţiile către statul român, chiar dacă cei de la Complexul Energetic Hunedoara nu fac plăţile pentru cărbunele livrat, după cum spune Anghel, cei din CA încasează şi componentă variabilă (adică un fel de recunoaştere salarială). Din acest capitol, în bugetul lui Anghel se mai adaugă anual 64.000 de lei. Însumat, primul om de la închideri munceşte anual pentru 366.400 de lei.

Aurel Anghel a fost inginer şef producţie la Mina Uricani în februarie 2011, zi în care 5 mineri şi-au pierdut viaţa într-un accident colectiv în subteran. Anghel se afla la comanda unităţii, fiindcă Voicu Jurcan – directorul de drept era în concediu medical. Cu toate acestea în dosarul minerilor morţi de la Uricani sunt judecaţi de instanţă doar Aurelian Ciucă – fost inginer şef Securitate şi Sănătate în Muncă, Lucian Butari – şef sector Producţie, Florin Moga – fost şef sector Aeraj şi Florinel Moldovan – fost maistru energetic sector I producţie. Singura sancţiune pe care a suportat-o atunci Anghel, inginer şef producţie cu atribuţii de director,  a fost schimbarea din funcţie. Studiu de caz despre practica judiciară.

E important de menţionat că veniturile SNÎMVJ sunt obţinute din două componente stabile, fără riscuri: subvenţia dată de stat pentru producţia de cărbune extrasă plus cărbunele vândut către CEH.

Echipa lui Anghel este completată de un Consiliu de Administraţie. Dacă pe mandatul lui Petru Drăgoescu (director PNL, retras de partid din funcţie pentru că PSD dorea supremaţia totală pe mineritul şi energia hunedoreană), un membru de CA încasa 54 de lei (cincizeci şi patru lei), ulterior – odată cu Aurel Anghel, propunerea lui Cristian Resmeriţă (deputat PSD) care îi este de altfel şi cumnat, valorile din CA au crescut exponenţial. În prima fază acestea au fost de 10 la sută din venitul directorului general şi acum sunt de 20 la sută.

Pe cifre, un membru CA de la SNÎMVJ încasează 4.200 de lei lunar. Recompensă financiară pentru o întâlnire lunară în care se „decide” bunul mers al societăţii. Cele 42 de milioane de lei vechi sunt completate şi în cazul lor de acea componentă variabilă, specifică salarizării corporatiste.

Astfel, preşedintele CA de la SNÎMVJ, Gheorghe Bobar (care este şi preşedinte PSD Petrila) a încasat pe lângă cele 63.000 de lei (anul 2014 şi primul trimestru 2015) şi alţi 70.000 de lei „componenta variabilă” (700 de milioane de lei vechi).

Radu Chiurtu (reprezentantul Ministerului Economiei) figurează şi el, pentru aceeaşi perioadă – 2014 plus primul trimestru din 2015 – cu 75.000 de lei (750 de milioane de lei  vechi) – componenta variabilă.

Radu Sorin – membru PSD Petroşani şi profesor universitar –  membru CA – a încasat şi el  o componentă variabilă de 70.000 de lei (700 de milioane de lei vechi) pentru 15 luni.

Toţi membrii CA încasează şi 4.200 de lei lunar.

Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului are, în prezent, puţin peste 1200 de angajaţi și cuprinde tre unități miniere: Petrila, Paroșeni și Uricani.

Ramona ROŞULESCU

8 COMENTARII

  1. Asa si? Noi ne agitam, ne revoltam, comentam pe site, pe FB, la radio, apoi uitam si ne intoarcem la K-urile de 0,8 pe care ni le dau acesti nesimtiti.

  2. intr o vale a jiului cuprinsa de saracie si disperare iata acum in anul electoral 2016 care e oferta deputatului razmerita si a psd un cumnat cu un trecut deloc imaculat care incaseaza 300 milioane pe luna in modul cel mai josnic cu putinta de la o firma care primeste bani de la stat de la noi cei ce platim taxe si impozite si un baron comunist din petrila care mulge prin diferite functii sustinut de maretul PSD ALTE SUTE DE MILIOANE…..IN ACEST TIMP MINERII REPREZENTATI DE UN LIDER SLAB SI LA MINA CONDUCERII INCASEAZA SALARII DE MIZERIE DIMINUATE SI ACELEA DIN CAUZA CONDUCERII TEHNICE A SNIM VJ CARE A FORTAT NOTA TOCMAI PENTRU REALIZAREA UNOR INDICATORI DE PERFORMANTA CARE ADUC ACESTE BONUSURI…..DL NISTOR ,DL DRAGNEA VRETI SA VA MAI VOTAM IN 2016 ….CU LEGEA PENSIILOR NU S A FACUT NIMIC minele se vor inchide oare acesta e viitorul vaii jiului?

  3. Traiasca PSD in frunte cu ai sai conducatori … Traiasca si alegatorii sa ii voteze si anul acesta … 🙁

  4. CHIAR ASA!ACEST TRANSFORMATOR CARE A UZAT DE FUNCTIA LUI GABI JURCAN CA SA FURE SI SA VANDA TRANSFORMATORUL DE LA MINA PAROSENI DE CE NU SE AUDE CE S-A INTAMPLAT EXACT?CUM POTI SA PUI UN HOT DLE RAZMARITA ,CHIAR DACA E CUMNATUL TAU CUM AI PUTUT SA SUSTII ASA HOTI LA SNIMVJ?SAU AI CEVA PARTY CU EI.SE PARE CA RASPUNSUL IL GASIM IN :GAZETA DE DIMINEATA: SI CREDEM CA LA D.N.A!

  5. Sii cand te gandesti ca TRANSFORMATOR era aruncat la Lupeni pentru furturile de la Paroseni…………….

  6. ei bine acest cumnat de meserie care incaseaza 4 miliarde pe an si ciocoiul comunist din petrila se zgircesc sa dea salarii decente minerilor si bonuri de masa nu le e rusine profita ca l au la mina cu afaceri murdare pe liderul de sindicat si isi permit…nu le e rusine trebuie sesizat ministerul asta e jaf aceasta companie cheltuie bani din impozitele amaritilor de pensionari sa se pricopsesca niste gunoaie….

  7. unde drak e DNA-ul.sa vina si la Petrila sa verifice ce face conducerea minei cu utilajele ce se recupereaza.ca prea se trage in disperare

  8. CITA NESIMTIRE PE ACESTI CIOCOI PSD ISTI ACUM NU MAI LATRA RAZMERITA CE MARE E SALARIUL CELOR DIN CEH CE FACE CUMNATUL LUI DE 4 MILIARDE PE AN IN SNIM VJ SINT NUMAI MAGARII VEDETI ANGAJARI DUBIOASE,CONTRACTE PRIN INCREDINTARE DIRECTA ,LICITATII CU DEDICATIE SATUL DE VACANTA DIN EFORIE CARE SE VREA TRECUT IN MIINILE CUI TREBUIE ,,,,MINERII MOR DE FOAME SI UITE CIT CISTICA SMECHERIII UN MINER IA 30 000 RON INTR UN AN CIT IA ANGHEL INTR O LUNA SI VRETI SA MAI VOTAM PSD …DUMNEAVOASTRA PRESA TREBUIE SA TRAGE TI UN SEMNAL DE ALARMA CA GUVERNUL SI ORGANELE STATULUI SA VADA JAFUL DIN SNIM VJ.BOBAR A INCHIS PETRILA CE MARE SPECIALIST E UN FOST SEF DE SECTOR SA CONDUCA UN CA?CE MAI CAUTA ACOLO SA LASE UN OM DIN VULCAN SAU URICANI…

Comments are closed.