Se lucrează de zor în Parâng. Atât la domeniul schiabil, cât şi la casele de vacanţă

0
24

Lucările în masivul Parâng continuă, atât la domeniul schiabil, cât şi pentru extinderea sau construcţia unor noi case de vacanţă, deşi reprezentanţii administra­ţiei locale de la Petroşani susţineau, încă de la momentul implementării proiectului din Parâng, că în masiv nu vor mai fi eli­be­rate autorizaţii de construcţie.

În anul 2012, municipalitatea de la Petroşani a eliberat două autorizaţii de construcţie pentru imobile din masivul Parâng. Una, cea eliberată în aprilie, este pentru extindere şi mansardare casă de vacanţă în zona Rusu. În luna martie, administraţia locală de la Petroşani a eliberat o altă auto­ri­za­­ţie de construcţie pentru ridica­rea unei case de vacanţe în Parâng, “lângă zona C”.

În 2009, au fost aprobate alte cereri venite din partea unor proprietari. Printre cei care au primit autorizaţie de construcţie se numă­ră şi fostul consilier local Adrian Zvâncă. Zona Rusu din masivul Parâng este, potrivit proiectului de dezvoltare a domeniului schaibil, cea în care va funcţiona un punct intermediar al telegondolei, dar şi un telesca­un care va face legătura între Hotel Rusu şi Poieniţa de la cota 1700.

În această zonă, în ultimii ani, administra­ţia de la Petroşani a eliberat nu mai puţin de 9 autorizaţii de construcţie. Toate cererile depuse pentru elibera­rea autorizaţiei preve­deau construcţia de case de vacanţă. Zona Rusu este şi zona în care administraţia locală a înce­put să cumpere sau să concesio­ne­ze teren pentru a putea amplasa stâlpii de la telegondolă şi telescaun.

Unul dintre oamenii de afaceri care derulează activităţi în Parâng a spus pentru GDD că procesul de avansare a lucrărilor din zona montană este îngreunat şi de lipsa unei coerenţe administrative locale, în zonă apărând peste noapte autorizaţii de construcţie fix în zona în care trebuie derulat proiectul de interes naţional.

Mai mult, omul de afaceri apreciază că proiectul din Straja va devansa proiectul din Parâng tocmai pentru că acea zonă montană este adminsitrată de o persoană privată care ştie că orice întârziere a lucrărilor înseamnă “pierderi economice”.

Mihaela MIHAI