Refugiul de la Scărișoara, distrus de furtună

0
169
foto: Foto Răzvan Ulița, refugiul înainte de furtună

Refugiul de la Scărișoara, amplasat la limita dintre Parcul Național Retezat și Parcul Național Domogled Valea Cernei, a fost distrus de o furtună. La doar câteva săptămâni de la momentul în care a fost amplasat. Salvamontiștii le recomandă turiștilor să nu se bazeze pe acest refugiu atunci când merg în drumeții pe munte.

Șeful Salvamont Hunedoara: Refugiul de la Scărișoara nu e utilizabil

O furtună în zona montană a distrus un refugiu amplasat doar de câteva săptămâni, menit să vină în sprijinul celor care iubesc muntele și pleacă în ture montane.

”Refugiul Scărișoara din Godeanu – Retezat, distrus de furtună. Vă rugăm să nu vă bazați pe el când vă planificați turele”, informează administrația Parcului Național Retezat.

Și șeful Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodeanu, le recomandă celor care urcă la munte să nu se bazeze pe acest refugiu.

”Refugiul a fost distrus. Cred că s-a deschis probabil ușa și dacă intră vântul în el îl distruge ușor. Refugiul nu a fost amplasat pe un traseu extrem de frecventat, doar că acolo e o zonă destul de departe și era bun. O să-i atenționăm pe turiști că refugiul nu mai e utilizabil”, a declarat, pentru GDD, Ovidiu Bodeanu.

Conform sursei citate, salvamontiștii speră ca refugiul să poată fi refăcut. Acest lucru se va întâmpla cel mai probabil în primăvară.

”Sperăm să îl refacem, în primăvară. Parte din el poate fi refolosit. Salvamontiștii din Gorj au plecat să vadă ce poate fi recuperat și pus de-o parte”, a completat șeful Salvamont Hunedoara.

Refugiul Scărișoara era amplasat între Parcurile Naționale Retezat și Domogled Valea Cernei, dar și la limita dintre județețe Hunedoara și Gorj.

Refugiul montan de supraviețuire a fost amplasat în masivul Godeanu la îmceputul lunii octombrie. Era destinat celor aflați în necesitate, mai ales în momentul schimbărilor bruște ale vremii.

Foto Răzvan Ulița