Războiul morților la Petroșani

0
1488
foto: Morga din Deva, Serviciul Județean de Medicină Legală

Morga din Petroșani devine subiect de dispută între Serviciul de Medicină Legală Hunedoara și Spitalul de Urgență Petroșani. Totul după ce vineri dimineață medicului legist i s-a spus să vină mai târziu să facă autopsiile pe care le avea de efectuat, pentru că și spitalul avea decedații proprii în morgă.

Autopsiile, motiv de dispută la Petroșani

Conducerea unității medicale din Petroșani este acuzată de obstrucționarea actului medico-legal. Șeful Serviciului de Medicină Legală Hunedoara susține că, vineri dimineață, medicul legist nu a fost lăsat să facă două autopsii.

”Directorul spitalului obstrucționează activitatea medico-legală în morga spitalului spunând că noi trebuie să facem autopsiile după programul pe care-l stabilesc ei. Ori asta înseamnă obstrucționarea justiției pentru că noi nu facem autopsiile ”de plăcere”, le facem ca să dăm un răspuns organelor de urmărire penală. Medicul legist a plecat de dimineață, la 7, că avea două autopsii, la 8 a fost acolo și nu au lăsat-o să facă autopsiile până nu își termină ei cu morții din spital. Ocupă mesele și spun că au treabă numai ca să obstrucționeze”, spune Dan Mărculescu, șeful Serviciului de Medicină Legală Hunedoara.

Managerul SUP vrea ”o anumită ordine”

De partea cealaltă, directorul Spitalului de Urgență Petroșani, Alin Vasilescu, susține că totul e bine până în momentul în care se dorește o normalizare a situației.

”De ani de zile le asigurăm găzduirea cadavrelor care țin de medicina legală și-și fac la noi și autopsii și tot ce trebuie să facă. Când au vrut, cum au vrut, la ce oră au vrut și cât au vrut. În momentul în care am încercat să facem o anumită ordine, că mi se pare firesc, fiind vorba de ”tarlaua” Spitalului de Urgență Petroșani nu a spitalului Deva, și am zis hai să încercăm în zilele în care aveți și voi și noi, noi ne facem treaba noastră, după care vă faceți și voi treaba voastră. Nu e bine. Ei vor când vor ei. Nu cred că este OK”, a declarat, pentru GDD, managerul SUP, Alin Vasilescu.

Sursa citată susține că a dorit ”o anumită ordine” pe care cei de la medicina legală nu o doresc, afirmând că ei ”doresc când vor să vină să facă ce vor” ceea ce nu i se pare normal, mai ales că spațiul e al SUP.

Morga e a spitalului. Medicina legală are un spațiu primit de la primărie. E gol însă

De mai mult timp se vorbește că la Petroșani va fi realizat un cabinet de medicină-legală la standarde ridicate. Totul a rămas la stadiul de discuții. Asta deși cei de la medicină legală au primit un spațiu, în comodat, de la Primăria Petroșani.

”Domnii de la medicină legală au un spațiu primit de la primărie, un spațiu la care noi am renunțat, în care de mai bine un an jumătate au spus că-și amenajează spațiul dânșilor. Spațiul respectiv zace gol, folosind în continuare doar cabinetul de medicină legală pe care îl au de ani de zile”, spune directorul SUP, Alin Vasilescu.

Șeful SML Deva, Dan Mărculescu, recunoaște că are un spațiu în comodat. Acesta este în spațiul din policlinica stomatologică în care a funcționat TBC-ul.

”Am primit acel spațiu în comodat, dar nu putem face nicio investiție acolo până nu este adus ”la starea inițială”. Adică ar trebui zugrăvit, amenajat, să poată fi ocupat. Eu nu pot investi în reparații de acest gen”, spune Mărculescu.

Șeful SML Deva susține că și în bugetul pe anul acesta a cuprins bani pentru investiții la morga din Petroșani. Este vorba de frigidere, mese de autopsie, dar și altele, însă nu le poate cumpăra până când spațiul nu este amenajat.

Legistul Dan Mărculescu susține că invesiția e una importantă. Câteva zeci de mii de euro.

”Este obligația proprietarului să o aducă la starea inițală. Să schimbe instalația electrică, să o zugrăvească. Eu vreau să fac o investiție pentru binele comunității”, spune Mărculescu.

Primarul Tiberiu Iacob-Ridzi susține că administrația locală nu poate face mai mult decât a făcut. Adică a dat spațiul către cei de la medicină legală.

”Noi le-am dat spațiu, ei să facă ce vor. Au bani, să-l amenajeze. Nu știu ce înseamnă ”starea inițială”, susține primarul.

Tot morga aceasta ar urma să fie dotată cu un sistem ce permite înregistrarea video a autopsiilor.