Punerea pe butuci a Companiei Naţionale a Huilei, plătită cu sute de mii de lei

4
39

Zeci de persoane, plătite din bani publici, au pus umărul la îngroparea lentă a mineritului din Valea Jiului. Mulţumiţi cu salariul mare care a venit la timp şi cu oportunităţile de căpuşare oferite de o companie fără stăpân, directorii ce au condus CNH dar şi prefecţii, preşedinţii de consilii judeţene şi chiar miniştrii au ignorat problemele reale ale Companiei pe care de 20 de ani scrie mare „FALIMENT”.
La această oră, sindicaliştii spun că 30 noiembrie este termenul limită pe care ministrul îl are pentru a decide o soluţie pentru CNH, pentru că s-a ajuns la „maxim”.
Conducere plătită pentru
management defectuos
Ministerul Economiei s-a săturat de management defectuos şi vrea management privat la companiile de stat. Oficialii de la minister nu s-au uitat însă şi în propria ogradă pentru a descoperi managementul defectuos. De la cabinetul ministrului până la cel al consilierului din cadrul Direcţiei Generale Resurse Minerale care este şi administrator special de Companie, ma­nagementul defectuos este vizibil. Asta pentru că de când este ministru al Economiei, Ion Ariton nu a reuşit decât să facă câteva numiri politice. Nu a luat nicio măsură a cărei finalitate să fie de bun augur pentru Compania Naţională a Huilei (n.r- ministrul Econoniei e mai mult plecat în delegaţii internaţionale decât la minister). Specializaţi în semnarea de protocoale şi încasarea de indemnizaţii de conducere, oficialii ministerului aflaţi „în trecere” din când în când pe la CNH doar înghit bani.
Pe anul trecut ministrul Ariton a încasat 15.719 lei pentru funcţia supremă de la Economie. Sorin Găman, actualul preşe­dinte al CA al CNH a încasat 32.233 lei de la Direcţia Generală Resurse Minerale, în timp ce administratorul special al CNH, Angela Daniela Barbu, s-a ales cu un venit de 13.374 lei. Toţi aveau puterea de a schimba soarta Companiei însă le-a fost mult mai uşor ca la final de lună să treacă pe la casierie pentru a-şi ridica salariile.
Valea Jiului a făcut concesii,
ministerul a întors spatele
Sindicaliştii din Valea Jiului au renunţat la unele drepturi din Contractul Colectiv de Muncă şi împreună cu conducerea CNH au liniştit oamenii, timp de 11 luni. Asta pentru că, din ianuarie aveau la mână un protocol semnat de ministrul Ariton care garanta alocarea subvenţiei. S-au ales doar cu o hârtie care nu valorează nici măcar doi bani, pentru că, rând pe rând, punctele de pe protocoale au fost nerespectate.
„Acceptul s-a dat cu nişte premise,  subvenţia, de aceea am acceptat intrarea pe programul de închidere, pentru a accesa acei bani ca să ne putem duce traiul mai departe. De aceea spunem că 30 noiembrie este termenul pe care şi l-a asumat şi mi­nistrul de resort, este termenul până la care s-a spus că subvenţia intră. Am acceptat tot felul de compromisuri şi tot felul de redu­ceri pe CCM  din aceste considerente, să încercăm să ne ducem către sfârşitul anului să aibă toată lumea un loc de muncă şi cât de cât cu toate drepturile şi facilităţile din contract. Nu mai acceptăm nimic de aici încolo. Nu se poate găsi o soluţie pentru noi, aşa cum alte guverne din UE au găsit pentru mineritul lor, vom merge în faţa oamenilor şi le vom spune că nu există nicio măsură din partea Guvernului care să ne satisfacă cât de cât cerinţa de a ne duce zilele până la sfârşitul anului şi pe viitor”, spune Petre Nica, reprezentant al Centralei Miniere Meridian.
În timp ce soarta Companiei atârnă de un fir de păr, Primarul de la Petroşani este sigur „nu trec 20 de ani şi or să deschidă iar minele de aici”.
Mihaela MIHAI

4 COMENTARII

  1. Olteni (Sorin Gaman,…)infiltrati de Condescu in Ministerul Economiei (Ministerul Oltenilor)au ingropat CNH-ul,cum este posibil intr-un stat „corect” sa se stearga datoriile la SNLO Gorj odata in Dcembrie 2006 si acum au iarasi datorii dar au bani sa sponsorizeze echipa de fotbal Panduri dar pentru CNH nu sa vrut.Judecati domnilor cititori.

Comments are closed.