Primarul Bradului a dus drapelul României pe Mont Blanc

0
26
 
Primarul municipiului Brad, Florin Cazacu, împreună cu un polițist din aceeași localitate, Radu Pavel, au urcat drapelul României pe Vârful Mont Blanc, situate la 4810 metri altitudine. Ascensiunea pe cel mai înalt din Europa Centrală și de Vest a durat șapte ore, iar primul a ajuns polițistul brădean.
 
Expediția pe Mont Blanc a fost pregătită de către membrii echipei care a plecat să cucerească înălțimile încă de anul trecut, când au urcat pe toate vârfurile cu înălțime mai mare de 2.500 de metri. Cățărătorii  din Brad și-au stabilit ca slogan cuvintele cu lui Avram Iancu: “No, gata? No, hai!” În etapa finală a ascensiunii pe Mont Blanc, au plecat de la Refugiul Gouter (3.830 m) la ora 02,00 noaptea și au ajuns în vârf la ora 09,00, ora locală.

“Am ajuns cu bine. Colegului meu, Radu Pavel, care este polițist la Poliția Brad, i-a fost ceva mai ușor, pentru că este o fire mai sportivă. Mie, cu o vârstă, dar și cu o viață mai sedentară, mi-a fost mai dificil, dar sufletul și ambiția m-au adus aici, pe vârf. Mă bucur că am reușit alături de colegul meu, Radu”, a declarat primarul municipiului Brad, Florin Cazacu.
Echipa celor din Brad a fost formată din șapte oameni, cu vârstele cuprinse între 32 și 65 de ani. În ascensiunea spre Refugiul Gouter ceilalți acuzând probleme de sănătate din cauza lipsei de oxigen, iar ținta finală a fost atinsă de doi dintre aceștia, p rimarul municipiului Brad, Florin Cazacu, și polițistul Radu Pavel, care s-au simțit mai bine după aclimatizarea de la 3.800 de metri.
Florin Cazacu  a precizat că traseul parcurs până în vârf este unul dificil, care poate fi parcurs doar de alpiniștii ce s-au pregătit intens pentru acest obiectiv. Edilul din Brad a subliniat că reușita expediției s-a datorat, în special, spiritului de echipă, fiecare având câte un rol important în tot acest demers.
Mont Blanc a fost cucerit, pentru prima dată, în anul 1786, de către doi alpiniști amatori, Jacques Balmat și Michel Paccard, ascensiunea lor fiind apreciată ca începutul alpinismului modern. Primul român care a urcat pe Mont Blanc a fost geologul Radu Porumbaru, la 2 octombrie 1877.
Carmen Cosman – Preda
(Foto: Facebook Florin Cazacu)