Primăriile riscă să rămână fără bani. Asociația Municipiilor din România cere rectificarea bugetelor

0
157

Analizele asupra bugetelor primăriilor arată că există un deficit important. Reprezentanții Asociației Municipiilor din România s-au întâlnit cu premierul Viorica Dăncilă solicitând ca primăriile să primească fondurile care li se cuvin prin legea bugetului de stat.

Cheltuieli reduse cu aproape 40 la sută la Petroșani

Pe hârtie lucrurile stau bine în ceea ce privește alocările bugetare către bugetele locale. Practica după jumătate de an scursă din 2019 arată însă că administrațiile locale nu au primit banii care le-au fost promiși. Unele primării riscă să nu mai poată funcționa și să achite drepturile dacă lucrurile nu se rezolvă la rectificarea bugetară.  La Primăria Petroșani, spre exemplu, cheltuielile din 2019 sunt cu aproape 40 la sută mai mici decât erau în 2017, an în care a fost bulversat sistemul financiar. Din 52 de primării analizate, cea de la Petroșani ocupă primul loc.

”Am redus în primul rând de la fondul de salarii. Am menținut salariile la nivelul anului 2017, nu am dat vouchere de vacanță, nu am acordat creșteri care erau cumva în posbilitatea noastră să le aprobăm conform legii salarizării și pe care nu le-am dat pentru că am considerat că nu avem de unde. Am amânat unele investiții pe care ne-am fi dorit să le facem și de la capitolul de funcționare, la reparații, întreținere, am tăiat destul de mult”, spune Tiberiu Iacob-Ridzi, primarul municipiului Petroșani.

Pentru a elimina problemele, reprezentanții Asociației Municipiilor din România au avut mai multe solicitări pe care i le-au adresat premierului Viorica Dăncilă.

”Pe noul buget, pe 2019 ni s-a promis o cotă de 60 la sută din impozitul pe venit care să vină la bugetele locale. Pe primele 3 luni ale anului 2019 cotele au venit tot de 41,75 la sută, cum a fost în 2018. Nu e nici corect, nici normal să încasăm mai puțin decât scrie legea bugetului național”, explică primarul din Petroșani.

Primarii au mai cerut ca la rectificare să se țină cont de echilibrarea bugetelor din TVA sau din alte surse. Primăriile au primit, pe hârtie, 60 la sută din impozitul pe venit, însă au primit și obligați să asigure 100 la sută indemnizațiile persoanelor cu handicap. Există posibilitatea ca primăriile să nu poată plăti până la finele anului indemnizațiile persoanelor cu handicap. Mai mult, celebra OUG 114 afectează și ea bugetele locale.

”E vorba despre firmele care lucrează în construcții și faptul că salariul minim este de 3000 de lei. Două aspecte care afectează bugetele locale. Unu la mână, toate contractele pe care le-am avut în derulare sau contractare au trebuit să fie majorate cu diferența de manoperă de la salariul minim de 2153 la 3000 de lei. Pe lângă acest lucru, impozitul pe venit la aceste firme practic este zero. Nu se mai ia impozit pe venit la firmele în construcții și atunci bugetul local e afectat din două direcții”, afirmă Tiberiu Iacob-Ridzi care e și secreatrul Asociației Municipiilor din România.

Primării cer ca statul să le asigure primăriilor diferența de bani întrucât problema a apărut după votarea bugetului pe 2019. Membrii Asociației Municipiilor din Romțânia speră că se vor rezolva problemele la rectificarea bugetară. Nu de alta dar la acest moment sunt foarte multe administrații care nu pot să își mai plătească nici furnizorii și nici indemnizațiile persoanelor cu handicap.