Primăria Petroșani vrea să dea 300 mii lei pentru Catedrala Sf. Ilie. În ultimii trei ani, lăcașul de cult a primit peste 570 mii lei de la bugetul local

0
326

Consilierii locali de la Petroșani vor avea pe ordinea de zi un proiect de hotărâre prin care li se cere să aprobe 300 mii lei pentru Catedrala Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul.

Proiectul este inițiat de primarul Tiberiu Iacob-Ridzi. Acesta are la bază o solicitare a preotului paroh.

Prin cererea cu nr. 5155/05.04.2017 înregistrată la Primăria municipiului Petroșani, preotul paroh Bulf Ion Gabriel de la Parohia ”Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din municipiul Petroșani, solicită acordarea unui sprijin financiar pentru continuarea lucrărilor de investiții la Catedrala ”Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul„, respectiv suprastructura de la cota 0 la cota +6,10”, se arată în proiectul de hotărâre.

Proiectul prevede alocarea sumei de 300 de mii de lei pentru catedrală. Asta în condițiile în care solicitarea preotului a fost mult mai mare.

Subsemnatul Bulf Ion-Gabriel, preot paroh la Parohia Ssântul Prooroc Ilie Tesviteanul” din municipiul Petroșani, prin prezenta vă rog să aprobați acordarea unui sprijin financiar în valoare de 404.232,57 lei pentru continuarea lucrărilor de investiții la catedrala ”Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” din municipiul Petroșani, respectiv suprastructura de la cota 0 la cota +6,10”, arată preotul Bulf în solicitarea depusă la primărie în cursul acestei luni.

În ultimii trei ani, Catedrala din Petroșani a primit peste 500 de mii de lei de la bugetul local.

Astfel, în anul 2014, suma acordată prin hotărâre de consiliu a fost de 300 mii lei. În anul 2015, suma a fost mult mai mică. Atunci, consilierii locali au aprobat doar 75.000 lei. Anul trecut, 2016, din bugetul local au plecat către Catedrala Sf. Ilie alte 200.000 lei.

În anul 2011, Primăria Petroșani a dat suma de 100 de mii de lei pentru consturirea Paraclisului Catedralei. Un an în urmă, 2010, Consiliul Local Petroșani a dat gratuit Episcopiei Deva, terenul în suprafață de 3000 mp, necesar construcției catedralei.

În orice comunitate fie locală, fie la nivel naţional doi piloni, din punctul meu de vedere sunt foarte importanţi pentru comunitate şi aceşti doi piloni sunt, dacă vreţi, credinţa şi educaţia. Cred că este momentul ca noi să facem un gest sau un minim efort, şi anume acela de a aproba acest teren pentru construcţia unei biserici, a unei catedrale în municipiul Petroşani”, spunea, la acel moment, primarul Tiberiu Iacob-Ridzi.

Decizia edilului avea la bază două motive.

Din cel puţin două motive cred că este necesar acest lucru, unul din aceste motive este faptul că în tot judeţul Hunedoara în toate oraşele şi municipiile din judeţ de rangul pe care îl are Petroşaniul au o catedrală, fie că vorbim de Brad, Orăştie, Hunedoara, Deva, ş.a.m.d. Petroşaniul nu are aşa ceva şi cred că este momentul să punem umărul şi să facem acest lucru pentru noi toţi, pentru comunitate şi pentru oraşul nostru. Un alt argument zic eu foarte important, este acela că bisericile ortodoxe pe care le avem în Petroşani, o parte dintre ele, într-o perioadă istorică au aparţinut altei confesiuni religioase şi cred că având în vedere dinamica evenimentelor socio-economice şi acestui fenomen de globalizare, să apară o situaţie care să nu fie pe placul tuturor în ceea ce priveşte retrocedarea lăcaşelor de cult şi cred că şi din acest motiv este foarte important să avem şi să construim această biserică, această catedrală la Petroşani, într-un loc central, aşa cum se cuvine să fie o biserică într-o comunitate”, mai spunea primarul.

Conform OG 82/2011 republicată, de la bugetele locale se pot aloca fonduri pentru întreținerea și funcționarea unităților de cult fără venituri sau cu venituri reduse. Consiliile locale pot aproba bani și pentru construirea ori repararea lăcașurilor de cult. Conservarea și întreținerea bunurilor aparținând cultelor și care fac parte din patrimoniul cultural național mobil sunt lucrări pentru care se pot aloca bani din bugetul local.

Mihaela MIHAI