Premieră națională în CJ Hunedoara. Inspecția în construcții, chemată pentru a da o soluție la interesele politice

0
616

Presiuni dincolo de limita legii și peste orice limită a înțelegerii. Răfuilei în bună regulă între conducerea Consiliului Județean Hunedoara și propriii angajați pentru a apăra un grup de firme. Pentru a scăpa de răspunderea în fața legii, angajații au solicitat prezența inspectorilor în construcții care să decidă neutru. Totul pentru a demonstra conducerii CJ Hunedoara că legea trebuie respectată, iar interesul național este prioritar.  Acțiunea este una în premieră națională.

Inspecția în construcții chemată ca arbitru pentru drumul Hunedoara – Călan

Lucrările de Modernizare la Drumul Județean 687 Sântuhalm – Hunedoara – Călan au fost sistate de mai multe luni. Cu alte cuvinte, pe acest tronson de drum nu se mai lucrează fără ca reprezentanții Unității de Implementare a Proiectului (UIP)- respectiv beneficiarul direct CJ Hunedoara – să fi luat vreo decizie în acest sens.

Asocierea SC Proactiv – SC Drupo – SC Sercontrans (proiectant în proiect) – a decis încetarea lucrărilor. De mai multe luni, în CJ Hunedoara se dau lupte pe viață și pe moarte pe acest subiect. Constructorul nu vrea să mai lucreze, UIP nu vrea să accepte încetarea lucrărilor. Totul sub argumentația că asocierea de firme nu are motive să oprească lucrările. În paralel, războiul dintre părți a ajuns în presă. Dincolo de ziduri se aud doar amenințările exercitate asupra propriilor angajați. Adică, reprezentanții CJ Hunedoara fac presiuni asupra angajaților ca să ceară altă autorizație de construcție. În traducere liberă, asta o însemna că CJ Hunedoara să-și recunoască incompetența? Și totul numai pentru a deservi solicitările unei firme apropiate de cei care conduc astăzi administrația județeană?

Arhitectul CJ Hunedoara merge pe stânga, Direcția Tehnică merge pe dreapta

Lupta uliilor este plasată în sectorul ciorilor. Cu alte cuvinte oamenii grei din PSD, aflați în frumtea partidului sau a CJ Hunedoara, duc lupta în favoarea grupului de firme prin doi angajați, arhitecta județului Hunedoara și directorul tehnic al CJ Hunedoara. Cu alte cuvinte, sub semnătură proprie, cele două angajate sunt încurajate să-și dispute punctele de vedere profesionale.

”Lucrările se execută în baza autorizației de construcție nr 48/10.04.2019 care este valabilă. Anularea unei autorizații de construire implică o procedură clar reglementată de legislația în domeniu. Cu tot efortul Asocierii SC ProActiv SRL- Drupo SRL- Sercotrans SRL până la acest moment autorizația este încă valabilă și abandonarea șantierului nu are nicio justificare legală și a fost o decizie unilateral luată”, susțin cei de la Direcția Tehnică a CJ Hunedoara care sunt de părere că în situația dată constructorul este direct răsppunzător de oprirea lucrărilor.

Pe de altă parte, arhitectul județului susține că trebuie schimbată autorizația. Așa cum a cerut constructorul.

Valoarea totală a proiectului este de 36,4 milioane de lei, din care 28,22 milioane de lei – finanţare nerambursabilă, contribuţia Consiliului Judeţean Hunedoara – 664,12 mii lei, fonduri guvernamentale – 4,31 milioane lei, la care se adaugă o finanţare din bugetul Consiliului Judeţean Hunedoara – 3,13 milioane lei”, a infrormat Consiliul Judeţean Hunedoara.

Președintele CJ Hunedoara, consiliat de președintele PSD Hunedoara

Hunedorenii suportă consecințele intereselor politice. Și asta nu de azi de ieri. Județul este condus de oameni contestabili. Iar acest detaliu este sesizabil în evoluția economico-socială a județului. Presiunile din ultimul an asupra hunedorenilor au devenit însă insuportabile pentru cea mai mare parte a angajaților care lucrează în sistemul de stat, respectiv în CJ Hunedoara. Oamenii se plâng pe rând de abuzuri și cad psihic ca muștele. Totul pentru că trebuie apărate interesele de partid. Interese gestionate de președintele PSD Hunedoara, Laurențiu Nistor, prezent zilnic în CJ Hunedoara, persoana care conduce de fapt administrația județeană.

În cazul lucrărilor de la drumul județean Sântuhalm- Călan – Hunedoara, adevărul se vede cu ochiul liber și numai prin presiunea și insistența răfuielilor din zona publică – respectiv mass-media. Angajații sunt târâți în campanii de presă pentru a ceda nervos.

Analiza la rece este și la îndemâna organelor statului, însă așa cum am mai subliniat și cu alte ocazii, instituțiile județene care ar trebui să apere interesul național sunt agățate în interesele de partid.

Atenție, cere constructorul

De exemplu în acest caz, constructorul a cerut.  Conducerea s-a supus fără să consulte speciațiștii din propriul aparat.

Vrea constructorul anularea autorizației de construire și a ordinului de începere a lucrărilor și a procesului verbal de predare amplasament? Toate demersurile trebuie să ducă în acest colț al ringului.

Vrea constructorul întocmirea unei noi documentații DATC + DTOE și eliberarea unei noi autorizațiie de construcție? Toate demersurile trebuie să ducă în acest colț al ringului.

Vrea constructorul întocmirea proiectului tehnic și a detaliilor de execuție în baza noilor date existente? Toate demersurile trebuie să ducă în acest colț al ringului.

Vrea constructorul obținerea autorizației de construire? Toate demersurile trebuie să ducă în acest colț al ringului.

Cu alte cuvinte tot ce vrea, să primească. Doar că acești pași au fost consumați la începutul demarării proiectului aflat în implementare, în baza Constractului 14.891 din 2 octombrie 2018.

Din cauza unor motive ce sunt ținute ascunse și sunt total neglijate de conducerea executivă și politică a județului, lucrările sunt tărăgănate în detrimentul hunedorenilor și ignorând legea. Asta pentru că toată lumea lucrează pentru aparența de legalitate cu care grupurile de interese dina cest județ au scăpat întotdeauna basma curată.

Dar are constructorul cu cine lucra? Poate constructorul folosi zgura în aceste lucrări? Iată doar două întrebări la acre trebuie să răspundă CJ Hunedoara, poate în fața organelor statului.