Polițist hunedorean, spaima braconierilor. Agentul a mai prins un braconier, după ce în vară a fost împușcat pe un fond de vânătoare

0
472
foto: republikaNEWS

Un braconier din Timiș a fost oprit cu focuri de armă,  de poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase. Agentul care a efectuat focurile de avertisment este acelaşi care, în urmă cu patru luni, a fost rănit în urma unei misiuni asemănătoare

Cu trofeul de căprior în sac

Marți, în jurul orei 21:00, polițiștii hunedoreni și angajați  ai A.V.P.S., s-au deplasat în fondul cinegetic Lăpugiu. Aici au identificat  un bărbat de 39 de ani, din localitatea Făget, judeţul Timiş.

”Asupra acestuia au fost găsite: o armă de vânătoare (încărcată cu un cartuș de vânătoare), o cartușieră pentru port cartușe de vânătoare pe care se aflau 12 cartușe de vânătoare, o raniță ce conținea 7,7 kg carne de vânat (căprior) şi un sac ce conținea o piele de căprior mascul, cu cap și trofeu”, se arată într-un comunicat al IPJ Hunedoara.

Polițiștii au stabilit că deși timișoreanul posedă permis de armă, acesta a împușcat un căprior mascul. Totul fără a deţine o autorizație de vânătoare legală.

Oprit cu focuri de armă

Braconierul a încercat să fugă de polițiști. Pentru prinderea lui, un agent de poliţie din cadrul Serviciului Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase, a fost nevoit, să folosească armamentul din dotare. Asta după ce a făcut uz de somațiile legale.

Polițistul hunedorean a tras  două focuri de avertisment în plan vertical, reușindu-se, astfel, prinderea suspectului.

”Poliţiştii au luat măsura ridicării armei de vânătoare, a muniției aferente, a cărnii de vânat, a pielii și trofeului în vederea expertizării şi au întocmit dosar de cercetare penală în cauză,  sub aspectul comiterii infracţiunilor de nerespectarea regimului armelor și munițiilor şi braconaj cinegetic” mai informează IPJ Hunedoara.

Agentul care a tras focurile de avertisment, același care în august a fost împușcat de un alt braconier

Atunci, pe 2 august, în timpul unei acțiuni pe linia prevenirii şi combaterii faptelor de braconaj cinegetic pe raza satului Tisa, a fost împuşcat în piciorul drept de cu o armă de vânătoare. Asta după ce, în prealabil, şi-a declinat calitatea și a solicitat unui bărbat aflat la braconaj să se supună controlului.

La momentul respectiv, polițistul a fost transportat la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Deva şi operat de urgenţă. Colegii lui au întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunilor de ultraj  şi uz de armă letală fără drept.

Autorul a reuşit, la adăpostul întunericului, să fugă de la locul faptei, folosind un autoturism de teren.

La finele lunii august, poliţiştii hunedoreni, cu sprijinul colegilor lor din cadrul IPJ Timiş şi IPJ Alba, au efectuat 9 percheziţii domiciliare pe raza localităţilor hunedorene Dobra, Bătrâna,  Lăpugiu, precum şi în localităţi din judeţul Timiş. Așa au găsit braconierul.

În urma acestor percheziţii, au fost ridicate în vederea expertizării 5 arme de vânătoare şi muniţia aferentă. Vorbim de peste 500 de cartuşe deţinute legal.

Au mai fost ridicate și 3 arme de vânătoare deţinute ilegal şi muniţia aferentă. În acest caz sunt 150 de cartuşe, trofee de vânătoare, carne de vânat, dar şi alte bunuri care ar fi fost folosite la braconaj.

Printre cele 12 persoane au fost conduse la audieri s-a aflat şi bărbatul de 41 de ani, din comuna Pietroasa, judeţul Timiş. Este principalul suspect.

Pentru modul exemplar în care a acţionat, conducerea IPJ Hunedoara va analiza posibilitatea recompensării  agentului de poliţie.