Politicienii hunedoreni au oprit agentul termic din caloriferele oamenilor. Acum ridică din umeri.

0
448
foto: arhivă

Situată pe un munte de cărbune, Valea Jiului a renunțat, încet dar sigur, la termoficarea în sistem centralizat. Magistrala Termocentralei Paroșeni, construită atât pentru producerea de energie cât și pentru producerea agentului termic, mai transportă căldură pentru circa 2000 de abonați. Pierderile de pe rețea sunt mari, iar acestea afectează atât buzunarele oamenilor, cât și societățile de distribuție a agentului termic și producătorul de căldură. Fondurile Europene ar putea reprezenta soluția pentru modernizarea acestui sistem, însă deși se vorbește de această posibilitate de 5-6 ani, nu s-a făcut nimic concret. Autoritățile locale sunt tot la faza întocmirii documentațiilor.

De la 30 de mii, la circa 2000

La începutul anilor 80 a fost dată în folosință magistrala de termoficare prin care agentul termic produs de termocentrala Paroșeni ajungea în municipiile Vulcan, Lupeni și Petroșani. În celelalte localități ale Văii Jiului existau centrale de cartier care foloseau ca și combustibil, la fel ca și termocentrala Paroșeni, huila din Valea Jiului.

După circa 36 de ani, sistemul centralizat de încălzire din Valea Jiului mai deservește doar circa 2000 de abonați. În Petroșani și Vulcan.

La Lupeni, agentul termic nu mai ajunge de câțiva ani. În 2016, primarul de atunci, actualul senator PSD de Hunedoara Cristian Resmeriță, cerea conducerii Complexului Energetic Hunedoara să taie magistrala de termoficare de pe raza localității. Și să dărâme și stâlpii de susținere a acesteia.

”Având în vedere discuțiile purtate referitoare la furnizarea agentului termic în municipiul Lupeni, vă solilcităm să aveți în vedere demontarea întregii rețele de distribuție a agentului primar de pe teritoriul administrativ al localității. Odată cu dezafectarea rețelei, vă solicităm dezafectarea pilonilor de susținere a acesteia, precum și aducerea la starea inițială a terenului ocupat în prezent. Solicităm acest lucru deoarece primăria municipiului lupeni nu își asumă nicio responsabilitate cu privire la eventualele sustrageri de elemente componente ale acesteia”, se arată în adresa trimisă, în august 2016, de Cristian Resmeriță conducerii CEH.

Pierderile din agentul termic, peste 100 milioane de lei

Societățile de termoficare din Valea Jiului au intrat pe rând în insolvență și faliment. Termocentrala Paroșeni a livrat agentul termic, însă nu și-a primit în totalitate banii pe facturi. La rândul, lor, nici societățile de termoficare subordonate consiliilor locale nu au încasat întreaga contravaloare a gigacaloriilor furnizate. Așa se face că societățile de termoficare au ajuns să datoreze Termocentralei Paroșeni, peste 100 milioane de lei.

La mijlocul lunii aprilie, Termoficare SA Petroșani datora CEH/Termocentralei Paroșeni 62.331.925,80 lei. Termoficare Vulcan și Pregoterm Vulcan aveau de achitat 11.859.070 lei, iar Universal Edil Luoeni alte 30.2016.574,68 lei.

Magistrala supradimensionată

După cum arătam, în anii 80 de termoficare beneficiau undeva la 30 de mii de abonați. În 2018, situația este alta.

”Rețeaua este supradimesionată pentru că abonații sunt foarte puțini, iar magistrala a rămas pentru numărul pentru care a fost construită. O schimbare a rețelei ar fi indicată pe viitor”, recunoaște directorul Complexului Energetic Hunedoara, Samuel Dioane. Termocentrala Paroșeni este sucursală a CEH.

ADI Termoficare, la „rearanjare”. Fondurile europene pentru ”modernizare, doar o discuție

Prin 2012-2013 a luat naștere ideea înființării unei Asociații de Dezvoltare Intracomunitară pe termoficare. ADI-ul respectiv s-a înființat, prin aderarea administrațiilor locale din Valea Jiului. Se dorea ca prin ADI Termoficare să se atragă fonduri pentru modernizarea și extinderea rețelei de termoficare.

Însă dorințele au rămas la stadiul de declarații.

2018 aduce o nouă situație

”Suntem în faza de a finaliza documentele. Am semnat la bancă contul. Așteptăm să ne iasă toate documentele. După ce sunt toate documentele se bagă în ședințele de consiliu de la Vulcan și Petroșani, după care se continuă. Sunt mai multe faze. Trebuie să ne dea conducta principală de termoficare, așa veche cum e, nouă celor două localități, cu instalațiile din cele două localități să avem ce să băgăm în ADI. Adică noi venim cu această avere a noastră, conductele, iar prin programul pe care vrem să-l abordăm, să facem reabilitare rețele de termoficare, inclusiv ale noastre și magistrala”, explică primarul municipiului Vulcan, Gheorghe Ile. Acesta este și președintele ADI Termoficare.

Conform acestuia, ADI trebuie ”reașezată” pentru că în ea au rămas doar municipiile Petroșani și Vulcan. Iar acesta este unul dintre motivele care au condus la întârzierea întocmirii proiectului pentru atragerea de fonduri europene.

Termoficarea, mai ieftină decât gazul

Președintele ADI Termoficare, Gheorghe Ile, susține că odată reabilitată magistrala, dar și conductele interioare, termoficarea ar deveni rentabilă, deși acum e o acțiune generatoare de pierderi.

”Dacă reușim să accesăm fonduri europene să reabilităm magistrala și rețelele interioare este convenabil. Termoficarea în sistem centralizat va fi mai ieftină decât gazul”, spune Ile.

Iar opinia acestuia este împărtășită și de specialiști în energie care susțin că Termocentrala Paroșeni, cea care produce agentul termic, îndeplinește toate condițiile de mediu. Astfel, energia termică produsă nu este una poluantă.

Pânâ când autoritățile se vor decide dacă vor aplica pentru fonduri europene cu care să repare magistrala de termoficare, punctele termice și rețelele interioare, căldura în sistem centralizat în Valea Jiului este aproape de „extincție„.

Lupeniul nu mai furnizează căldură în sistem centralizat nici către populație, nici către instituțiile publice. De circa doi ani, la Vulcan căldură în sistem centralizat primesc doar instituțiile publice. Municipiul Petroșani este singura localitate în care agentul termic produs prin arderea huilei la Paroșeni ajunge atât la abonați cât și la instituțiile publice. În total sunt circa 2000 de abonați.