Politica dublei măsuri. Discrepanţe imense după “rearanjarea” salariilor la Primăria Petroşani

0
706

Sunt discrepanţe imense între salariile angajaţilor Primăriei Municipiului Petroşani după “rearanjareea” acestora. În timp ce unii pot să-şi cumpere maxim un covrig sau nici măcar atât cu majorările primite la retribuţii, pentru alţii – o categorie privilegiată din câte se pare –  noua salarizare e mană cerească. Favorizaţi par să fie şefii de servicii şi consilierii primarului Tiberiu Iacob – Ridzi, care primesc sute de lei în plus la salariile de bază.

 

Au fost discuţii aprinse în şedinţa de Consiliu Local unde s-a dezbătut proiectul de hotărâre privind stabilirea coeficienţilor de ierarhizare şi a salariilor de bază pentru funcționarii publici și personalul contractual din cadrul primăriei municipiului Petroșani și serviciile publice din subordinea Consiliului Local al Municipiului Petroșani. Problema a fost ridicată de consilierul local Dorina Niţă care a atras atenţia că aleşii locali au fost chemaţi la două runde de discuţii privitoare la  această salarizare și au fost o serie de puncte de vedere venite din partea mai multor consilieri, cele mai multe făcând referire tocmai la faptul că există discrepanțe majore între nivelul de salarizare dintre funcții. Iar ajustările par a fi făcute cu dedicaţie!

“Constat că pe lista pe care ni s-a trimis că nici nu s-a ținut cont de ceea ce am discutat, că există diferențe foarte mari între aceste nivele de salarizare și ele au fost ajustate pe ici pe colo, par așa ca pentru anumite persoane iar majoritatea celor care lucrează la primarie chiar rămân exact la nivelul inițial care s-a recomandat”,a  spus Dorina Niţă în şedinţa de CL.

Ideea a fost susţinută şi de consilierul Costel Postolache, care, de asemenea, a vorbit despre „decalajul foarte mare între anumite salarii”.

Consilierii primarului, 600 de lei suplimentar!

Practic, contestatarii grilei de salarizare propuse şi mai apoi aprobate au precizat că  proiectul nu a corectat absolute deloc deficiențele pe le-au adus în salarizare creșterile care se aplicau nediscriminatoriu, ceea ce a făcut să existe o discrepanță din ce în ce mai mare.

”Există diferențe între 2000-3000 între salarizări, mie mi se pare enorm. Aici se vede că s-a apreciat mai mult responsabilitatea, în sensul că am dat salarii mari celor cu funcții de conducere dar nu am apreciat conținutul muncii. Eu nu cred că toți consilierii juridici chiar nu muncesc și au salarii așa de mici în raport cu șefii lor.  (…) Îmi apare față de grila de salarizare pe care am primit -o alaltăieri față de grila pe care am primi-o azi o creștere de 600 lei la consilierii primarului”, a atras atenţia Dorina Niţă.

În replică, primarul Tiberiu Iacob – Ridzi recunoaşte că excepţiile care apar în grilă sunt făcute la propunerea lui şi precizează că, practic, salariile pot creşte an de an, dacă angajatul dovedeşte că merită o retribuţie mai mare, printr-o evaluare a activităţii lui.

 “Am înțeles că în fiecare an vom putea aproba salariile oamenilor din administrația publică locală tot în această formulă a consiliului local. Acum este primul an în care am  facut noi acest lucru, avem și niște investiți dar pe anul viitor vom putea să discutăm și în alți parametri despre salarizarea personalului. O altă chestiune pe care am avut-o în vedere a fost și importanța muncii și modul în care își realizează aceștia sarcinile de serviciu. Creșterile salariale sunt undeva între -0,1 și 55%. Au crescut salariile și cu 55% la cei care au avut salarii mici și la care de-a lungul timpului nu au fost salarizați corespunzător cu pregatirea și încadrarea lor. Repet, acolo unde există niște excepții au fost făcute la propunerea mea și cred că această grilă de salarizare la acest moment este una cât de cât echilibrată în raport cu ceea ce se întâmplă în cadrul fiecărui serviciu. Mai există lucruri care poate mi-au scăpat punctual, dar pe care voi încerca să le repar. Cred că este o creștere substanțială pentru toată lumea, în raport cu ceea ce se întâmplă în funcția publică. Pe lângă salariu funcționarul public mai are și alte avantaje: are stabilitate, siguranță și dacă vreți are și o poziție de demnitate public”, susţine Iacob – Ridzi.

Edilul spune în schimb că  lucrurile nu s-au schimbat doar în salarizare, s-au schimbat și în responsabilitățile pe care de acum încolo le vor avea funcționarii publici.

“Dacă până acum răspundea doar Primarul și în unele cazuri Viceprimarul și Consiliul Local, de acum în colo răspunde fiecare pe ceea ce face și asta este o schimbare importantă în cea ce înseamnă actul administrativ public. (…)De acum în colo cine va dori să aibă un salariu mai mare va trebui să demonstreze că îl merită și acest lucru se va face prin evaluările care vor urma și se vor face de către conducătorii direcți: șef birou, șef de serviciu, directori”, subliniază sursa citată.

Proiectul de hotărâre a trecut în forma în care a fost prezentat, asta şi pentră că âîn CL Petroşani există o maşină de vot funcţională, care cuprinde depotrivă puterea şi opoziţie. Doar consilierii locali Dorina Niţă şi Costel Postolache au votat împotrivă la acel moment, în tip ce alţi trei consilieri – Mihai Barbu, Milu Vladislav şi Marius Rad – nu au votat.

Carmen COSMAN – PREDA