Petre Nica: Ministrul Energiei ar trebui să spună ce va face pentru minele pe care le consideră viabile

0
231

Președintele Sindicatului Muntele, Petre Nica, reacționează după ce ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a declarat că minele Lonea și Lupeni vor fi trecute pe programul de închidere, afirmând că e inadmisibil ca administrația CEH să nu aibă niciun fel de reacție.

Nica susține că ministrul Energiei, Victor Grigorescu, ar trebui să spună cum vor fi salvate minele pe care el le consideră viabile (Livezeni și Vulcan) în condițiile în care e nevoie de sute de milioane de lei pentru retehnologizare, iar termocentralele, în special Mintia, nu îndeplinesc condițiile de mediu.

 

Liderul sindical spune că s-au grăbit cei care se resemnează cu gândul la salariile compensatorii, afirmând că Sindicatul Muntele nu va accepta nicio decizie până nu va exista cadrul ca minele și termocentralele să funcționeze pe piața de energie.

”Pentru cei care s-au grăbit să declare, pentru cei care s-au grăbit să se resemneze cu gândul la salariile compensatorii, le spun că s-au grăbit! Săptămâna viitoare are loc ședinta finală de analiză pentru huilă și abia mai apoi se vor lua decizii. Până nu avem cadrul în care două, eu zic trei mine, și parte din termocentrale vor funcționa în piața de energie românească, este exclus să acceptam vreo decizie. Am trăit experiența anilor 2011-2012 când am separat ,,viabilele” de ,,neviabile”, și nu se va mai repeta! Oricât de tehnocrat se vrea Guvernul să pară, să nu uite ca mineritul și energia din HUNEDOARA au ajuns în aceasta situație din cauza faptului că lipsește mixul energetic și că aceste activități au fost subordonate deputaților Nistor și Resmeriță!  Chem salariații la nesupunere civică, nu este drept să omorâm o zonă și să rămână nepedepsiți hoții!”, a completat Petre Nica.

Nicio voce, nici de la nivelul CEH, nici din rândul administrației locale sau județene nu a avut vreo reacție la anunțul închiderii a încă două unități  miniere. În acest sfârșit de săptămână politicienii, cei care mai cer un mandat în fruntea primăriilor sau a consiliului județean, au fost ocupați cu lansările politice. Mineritul poate fi închis, oricum nimănui nu-i pasă de soarta hunedorenilor.